About

Pages

Sep 24, 2011

Kisah Phone

Suppp!

Actually citer ni da basi. Tp gua nk citer gak. Dan gua nk berkongsi la sumthing dgn lu org. Haha.
Btw, mesti ada yg masih ingt dgn phone gua Blackberry Curve 8520 yg hilang kemudian jumpa balik tu kn?
So citernye gua da tolak phone tu kt seorang rakan. Gua da tukar casing cantik. Oleh sebab rakan gua tu lelaki yg gurly, if you guys kno what i mean, gua tukar casing yg gua rasa dia suka. hahah. ape ke pelik ayat gua nih?


Blackberry 8520 gua yg diberi nafas baru.

Setelah gua berjaya menjual phone di atas, gua pon terus menyambar seketul phone Samsung Galaxy Mini. Gua da lama aim phone ni. Phone ni xde la power mana. But still ia menggunakkan perisian Android yg cukup hip di masa kini..kehkehkeh!

Samsung Galaxy Mini S5570

Kononnya gua cuba nk mengexplore OS Android ni. Namun gua pening gak la. Gua pon x khatam lg buat hacking kt OS ni. Setakat rooting and installation software berbayar secara free pon gua google-google je.
Gua penah ckp gua x gemar touchscreen. Tp SG Mini ni sedap la gua touch-touch. Haha. Xpe la, lgpon ni 2nd handphone gua.

Kalo sesiapa yg rasa nak sambar phone ni, aku rasa jgn put high expectation sgt la.
Just bg gua ni mmg da cukup puas ati da. Skrin x besar sgt. Simpan dlm poket senang.
Kalo yg bajet nk handphone Android yg power-power aku rasa korang sendiri boleh cari lain.
Ni Android yg paling cikai la kot. Sesuai utk yg nk jugak merasa pakai Smartphone. Haha.
Price pon below RM500 bleh dapat. Main game pon not bad.
Lagi satu sbb gua beli sbb gua bleh buang masa main game. Gua nak beli PSP bagak la plak. Da la function game je. Gua nak beli Iphone, Iphone mahal beb. Lagipon gua mmg x minat Iphone. So phone ni la jawapan kepada keperluan gua. Hecchhhaahhh! 

Apa-apa tips simple pasal SG Mini ni bleh click link di bawah;


Kt link tu jugak ada ajar cara-cara nk rooting.
Rooting tu kejadah apa? Macam jailbreak Iphone la.
So bile buat rooting, ada byk feature phone tu telah di unlock.
And banyak la software yg required rooting boleh di install.

Ni screenshot phone gua.


Ni home screen phone gua. Bleh click la kalo x nmpk. Ada 3 pane. So slide je ke kiri or ke kanan.
Gua menggunakkan aplikasi Go Launcher Ex. Aplikasi ni adalah utk anda meng"install" theme atau sbnrnye dlm konteks Android di kenali sbg Launcher. ada banyak lg  Launcher lain seperti ADW Launcher, LauncherPro dsbg. Tp ble pakai Go Launcher Ex, kene la download theme yg di sediakan utk Go Launcher Ex. Kalo Launcher Pro, pakai Launcher Pro pnye. Boleh jugak install banyak2 Launcher dlm satu phone.



 Yg ni 1st pane tu Application Drawer. Kat sni la semua kejadah yg di simpan.
2nd pane tu interface default Music Player. 3rd pane tu plak interface nk hantar msg. Tp tu bukan default pnye. Yg tu gua install Go SMS Pro. Kire macam alternative messaging software la. Contoh kalo Blackberry ada CrunchSMS kan. haa mcm tu la. Gua install sbb boring dgn default punya. Hehe. Go SMS Pro ni korang bleh tukar-tukar skin dia. Semua free.


1st pane tu interface bile sedang berbalas sms menggunakkan Go SMS Pro dalam posisi landscape.
Yes phone ni bleh auto-rotate. Jgn risau. 2nd pane adalah Android Market. Di sni lah korang mendownload ape-ape applikasi. Games ke, theme ke ape-ape je lah. 3rd pane, kiri bawah, Gallery. 4th pane tu gua letak video streaming dr Youtube.


Ni screenshot dalam Setting. So belah kanan tu details pasal phone gua. Masa gua beli phone ni menggunakkan OS Froyo 2.2. And then gua upgrade sendiri (melalui tutorial carian Google) ke Gingerbread 2.4. Berjaya. Cuma gua tak berjaya nk pakai Custom MOD. Custom MOD ni lu orang google la sendiri apa dia. Yg agak femes skrg Custom MOD Gingerbread dr CynogenMOD. Gua pon xtau macam mana nk explain menatang ni sbb gua pon tgh explore lg. Haha.

Untuk software yg berbayar dan biasanya ad-free, lu org boleh google je. Kalo cr kt android market mmg kena bayar la. Biasanya ada org yg baik hati upload paid software dekat Mediafire. So lu org google, kemudia save dlm SDcard, install dari situ. Siap!

Handphone ni biasa-biasa je. Gua cukup puas ati la. Taktau la lu org macam mana kn. Ikut masing-masing la.
Gua tak hebat sgt pon pasal gadget-gadget ni. So jgn komplen la review/post ni mcm hampeh. Apa-apa tanya pakcik Google. Ok? Haha.

Jangan marah-marah. Sebelom lu org blah dr blog gua, lu org enjoy dulu 2 vid ni. Hasil nukilan rakan gua.







Click FARADYABLE untuk enjoy lebih banyak video yg di buat beliau mampu memutuskan urat kentut lu org. Jangan lupa subscribe, sbb beliau hensem. Serius x tipu.

Sep 19, 2011

Hmmm. Begitulah.

Banyak la band-band luar datang.
Emm. Band-band yg betol-betol gua fav xde plak nak singgah M'sia.
Singgah sipi sipi jek. FTFD & ETID kenapalah korang taknak masuk dan singgah bermain di M'siaaaaa???

Alesana, Set Your Goals, Crossfaith dah lepas <---not a big fan. So x pegi.
Suicide Silence <--- Dgr la jugak. Xde la fan sgt. Tp suka tgk style si Mitch tu nyanyi. Nak pegi tp bajet da lari. Probably mcm x pegi. Haha.
The Used, Story of the Year <--- Band yg da berkurun gua dgr and layan. Nak pegi tapi opening band berduyun, venue besar, xdpt dekat dgn band. Plus, gua ni org kebanyakkan je, sah-sah xdpt backstage. Sedih.

So gua xtau la. Sebenarnya gua macam dah hilang mood nk ke gig-gig dan sebagainya.
Semangat tu xde sbb band gua x jalan kot. Pendek kata, x macam gua aktif mcm zaman-zaman 2007-2009.
Bunyi mengeluh nampak..hahah.

Bukan tu je lah faktornye kot. Dulu gua bkn kerja serius sangat. Sekarang gua kerja btol-btol.
Bile weekend, da penat bekerja, rasa nak duk umh jek. Berehat.
Lpas tu, gua macam-macam benda gua nk pk. Banyak benda nak kena bayar. Hulur sana hulur sini.
Beli ticket gig mmg lari bajet la cerita dia.

Walaupon gua minat gila dengan muzik, tp at some point gua realize la tahap gua. So gua x terlalu taksub. Gua sedang-sedang aja. Sebab gua rasa, gua banyak tanggungjawab. Bukan muzik semata.
Dan sebab gua jarang dah melepak di venue-venue gig, sbb itu lah band gua pon semput.

Nevermind. Gua buat apa yg gua rasa betol je lah. Selagi gua boleh, gua buat. Gua xde hal punya beb.
Gua just kene sentiasa sedar diri, dan tau apa gua nk buat.


Gua..gua..gua niah, gua tempurung, dan gua musang. TQ.

Mia!

Hoi! This is Mia. My new kitteeehhhh.

Dah lama nak ada kitten baru lpas Marco membesar. Tapi duk tggu punya tggu, plan punya plan, x amik2 gak kitten bru. And this little girl just happen to be our new pet dgn x semena-mena atau tiba2.

Cerita nya dia ni sesat, masuk rumah rakan gua iaitu si Kamil dan Nieta. Malangnya Nieta allergic kucing. Kulit beliau senang kegatalan. Nak bela tp x sanggup plak nakk menahan allergic. Lalu si Kamil terus meroger gua. Gua plak was-was. Memdangkan Marco x sunat lg, dan gua pon xde pengalaman bela banyak kucing, so gua cm x berani nak ambil.

Tapi di sbb kn nampak kiut, gua dgn gf gua pon pegi la rumah si Kamil yg dkt je dgn rumah gua utk pick si kecil ni. Lalu gua terus gamble utk membela nye lalu menamakan nya Mia, seekor betina.

So tu je la buat masa ni. Pape gua update. Haha.

Marco yg masih dlm proses mengenalpasti Mia.

Sep 17, 2011

Boleh Tak?

Gua terpikir nak buat review pasal local band kt Malaysia ni.
Da lama da gua pikir.
Tapi gua x start2 lg. Gua nk kumpul material band2 yg gua rasa berbaloi pada diri gua utk gua review.
Yes, gua nk review band yg GUA NAK REVIEW.
hahahah.

Tapi..adakah ada yg akan melenting nanti?
Maklum la..kang gua silap petik ada yg x puas ati plak. Kehkehkeh!

Gua nak cakap sikit pasal scene skrg ni boleh?
Dulu kan..masa mula2 gua kenal apakah senggama nya scene underground ni, gua hanya kenal punk dan grunge.

Gile noob.

Gua pon explore2. Zaman2 gua masih dibangku sekolah. Sekitar awal millennium.
Yang gua tau, dan gua kenal dua perkataan ni. Underground & Mainstream.
Dua entiti yg x bleh bercampur aduk. Dari fahaman gua dulu la.

Bila sebuah band Underground, melangkah ke permukaan, melangkah ke dunia Mainstream, maka mereka biasanya akan di senggama..eh di fuck oleh golongan Underground. Sell-out kata mereka.
Namun tahun demi tahun, garis pemisah tu makin menipis. Masyarakat majmuk Underground kebanyakkan nye da berfikiran terbuka. Boleh menerima bila band2 asalnya Underground masuk ke arena Mainstream. Tu pon kalo band tu da cukup Otai la.

Dan akhirnya, apa yg gua nmpk la, garis pemisah itu pupus terus bila kugiran Hujan meletop.
Lagu2 pop, boyband, r&b tidak lagi menjadi pilihan anak muda.
Terma "indie" di label kan pada band2 alternative-rock ini. Di mana muzik nya lebih hip, dress-code yg bernafas baru. Zaman seluar baggy dan carrot-cut menutup tirai, zaman skinny warna warni, speck di dlm shopping complex, mafla di tengah panas menjengah jiwa remaja.

Komuniti-komuniti yg masih "true" Undergrounders pula cukup mengeji kumpulan ini. Ini juga termasuk penggunaan terma "indie" tersebut. Indie bukan la suatu spesifikasi khas utk genre. Indie di ambil dari perkataan Independent. Di mana semua band x kira la apekejadah genre skali pon jika mereka berdikari, bergerak sendiri, mereka adalah band Indie.

2011. Perkembangan muzik dalam minda masyarakat Malaysia kini sudah maju. Banyak genre yg sudah mula diterima kebanyakkan orang. Tidak terpacul lg bibit2 ideology Underground & Mainstream. Mungkin ada di sudut2 tertentu namun ianya hanya sayup2 sahaja. Remaja skrg dah x ambil port pasal benda tu.
Sedikit sebanyak gua sebenarnya rindu akan garis pemisah itu. Ahh..mungkin gua ni hanya seorang tua yg mengenang nasib sendiri x menjadi.

Apa yg gua lihat kini, dalam komuniti muzik keras sendiri yg dahulunya paling kuat memegang ideology independent sudah tidak seperti dulu. Seolah2 sudah wujud Mainstream 2.0. Tu gelaran yg gua suka2 bagi la. Haha.

Dan komuniti2 yg x tergolong dalam Mainstream 2.0 ni adalah komuniti yg gua label sbg Underdog. Bkn Underground ye, Underdog. Kehkehkeh!
Juga pihak2 yg pandai mengambil kesempatan, mengeksploitasi golongan2 Mainstream 2.0 ni di mana kebanyakkan, kebanyakkan ye bukan semua geng2 Mainstream 2.0 ni suka menjilat buntut sang exploitasior. Ceh main bedal je ayat gua. Manakala golongan bukan pilihan atau Underdog td, tambahan yg benar2 berkualiti, akan mengeluh kerana kurang tumpuan, selalu di sisihkan dan akhirnya terkubur begitu sahaja.

Yang penuh menjaja ke sana ke mari hanyalah hasil sampah yg suka mencapab dan menjilat.
Dan kebanyakkan nya sifat ini lahir dari seorang, MELAYU. hehe.

Gua sound direct la senang. Kalo band lu banyak orang minat sebab line-up lu macam Bawakan Aku Ufuk, tp perform live show macam pelir, baik lu behave, attitude lu kasi elok sikit. Lu jangan berlagak sangat sebab lu sebenarnye femes sbb appearance. Bkn sbb talent lu. Buang lu punya fans yg minat dgn rambut/baju trendy lu, lu = sampah je.

Gua sound lagi. Lu punya label, kalo nak tolong band, buat macam nak tolong band boleh x? Tolong band maksudnye semua band yg berkualiti dan layak. Bukan maksudnye band KAWAN-KAWAN lu. Lu jangan jadi kapitalis. Walaupon gua tahu lu mmg nak buat duit, at least biar la win-win situation. Maksudnya in between lu dgn scene. Bukan lu dengan KAWAN lu yg ada BAND. Kalo lu dgn kawan lu je baik lu duduk A pastu lu kawan dgn kawan2 dlm A pastu lu buat gig dalam kawasan A sahaja. Jangan pegi mana2. In the end, gua tau lu just nak duit, dan lu pon nk orang ckp, "Eh kau ni kool la! Ko makin kool dan hensem bile ko bg band aku main gig ko. Band aku femes kn..."

FUCK. Lu orang kalau tak paham apa gua cakap, lu orang jgn tanya. ok?
Gua saja nak ada entry kt blog ni je. Adios krempes.

Apa Yang Tinggal?

Kadang-kadang, gua rasa da penat.
Penat la mengadap drama, penat mengadap hipokritsme, penat mengadap manusia-manusia yg cegampang.

Gua penat bila gua rasa gua je yg nak kena buat semua.
Walaupon mmg tu passion gua. Tp kadang-kadang bila gua rasa gua je yg beria, gua rasa macam palat.
So kalo lu orang semua duk tggu gua punya move, ni gua nk bgtau gua malas da nk "move".
Hahah.

Gua nk buat part gua je. Gua malas nak lebih2. Dalam ni bkn gua sorang je. Lu orang pon ade kan?
Kalo lu orang nak, lu orang nak kejar impian lu orang, lu orang fikir la sendiri. Lu orang usaha sendiri.
Gua malas da nak ketuk. Masing2 da besar, ada otak fikir la sendiri.

Memang gua akan rasa rugi kalo da x berjalan. Tp nk buat macam mana. Lu orang pon xnk tolong.
Kalo gua sorang je baik gua buat solo project.
Ceh kalo suara gua sedap dan talented, gua da buat solo da. Kahkahkah!

Anyway, gua doakan baik2 je. Banyak benda gua nk focus (ceh dari dlu pon ckp banyak benda!)

Raya Dah Lama Abis.

Selamat Hari Raya MZB.

Peh da raya ke berapa nih baru nk wish?

(kriik...kriiik...krriiik)

Anyway, lama gua x update. Ble gua x login blogspot ni banyak je benda gua nk tulis.
Ble da login, naahh..ape yg ada dlm pale otak semua ghaib. Maderfader.


Gua pon xtau apa nk cerita. Agaknya blogspot gua ni akan gua biarkan bersawang utk beberapa purnama.
Lagipon, bkn ramai org nk baca! Hahaha!

Gua skrg ble ade masa, gua stuck kt Lolsnap, Tumblr dgn 9gag. Kadang2 gua singgah Blogserius dgn Teh Tarik Gelas Besar.
Gua asyik baca nukilan orang dari tulis nukilan sndiri.

Suara2 hari gua hanya berlegar di ruang minda. Gua x berjaya nk menyalurkan suara hatii gua tu terus ke jari jemari dan menaip di keyboard laptop terus ke ruang New Post di laman blogspot nih.
Dan idea2 gua pulak selalu muncul ketika gua sedang menunggang motorsikal ke tempat kerja dan juga pulang dari kerja.

Mungkin gua kene login blogspot dan post idea2 dan suara hati gua ketika gua tengah menunggang motorsikal.
Mungkin..

Aug 4, 2011

Barakah Ramadhan

Hey guys. Tgk tajuk je mesti ingat gua nk berhujah ustad-ustad kn?
haha actually x la sgt. Gua sebenarnya nak berkongsi perkara yg rare berlaku terhadap gua beberapa hari lepas.

Seperti yg sedia maklum oleh follower2 twitter, blog or tumblr gua, gua kehilangan handphone Blackberry Curve 8520 sekitar hujung bulan June lepas. Kehilangan tersebut adalah akibat kecuaian gua yg tak menyimpan phone elok2 dlm poket seluar ketika menunggang motosikal.

Namun keajaiban berlaku di awal bulan Ramadhan ni. Secara tak sengaja, ada someone yg pegang phone gua yg hilang nih. Gua dapat detect dalam laman twitter gua.

Yg type secara normal tu gua. Yg huruf kecil besar tu mamat yg pegang phone gua, Rudy.


So kalo tgk lampiran di atas, ape kejadahnye gua tweet dgn diri sndiri?
Hakikatnye, ada someone yg da login Ubersocial (aplikasi twitter selain Twitter for BB) gua secara x sengaja mnggunakan phone Curve 8520 gua tu.
Macam mana gua tau? sbb gua pakai Curve 3G 9300, dan kalo kite view Ubersocial melalui phone, akan ada "via Ubersocial".
So mamat ni dikenali sebagai Rudy. Dia x sengaja login. Sbb dia da aktifkan BIS dia, secara automatik dia bleh login Ubertsocial gua yg semestinya x di logout since jatuh.
Ini jugak membuktikan yg phone tersebut bukan dibeli di kedai. Sbb kalo phone tu da dijual ke kedai phone lepas hilang dr gua, org kedai phone tu akan format phone tu supaya semua data dlm tu hilang mcm phone brand new. Means if user baru nak pakai, dia aku key in password baru utk applikasi2 yg dia nak pakai.

Gua masih simpan PIN number Curve 8520 gua tu. So gua add blk dekat Curve 3G gua ni. And then dia approve. Gua talk la dgn dia elok2. Tanya mana dapat phone bla bla bla.
Alhamdulillah dia ni jujur orangnya. Satu keajaiban bagi gua. Gua mintak number phone dia dan dia bg.
Gua berbincang dengan dia mcm mana nak setel.

Dari cerita dia, phone tu dr kawan dia. Si Rudy ni excited bila kawan dia nk swap mati phone Curve 8520 ni dengan Nokia 5800 milik Rudy. Tp benda tu sebulan sblm gua detect benda ni. Rudy explain pada gua yg dah sebulan dia pakai, baru hari tu dia tau nk guna. Dan dari situ gua suspek, mmg kawan dia tu da jual phone Nokia dia.

Long story short, gua dapat setel baik dengan si Rudy ni. Masing puas ati. Dan gua honest ckp gua kesian dekat Rudy ni sbb da kene game dgn kawan sndiri. Gua xtau la gua yg bodoh atau gua mmg ada naluri yg si Rudy ni bukan niat dia nk tipu gua. Kitorang meet up. Dan dia rasa bersalah pulak. Gua buat deal baik2 dengan dia.
Gua deal if dia nak phone Curve 8520 tu, dia boleh amek, tp bersyarat. Gua nk dia bayar gua RM100 dan gua wipe semua data gua dalam phone tu supaya dia bleh pakai mcm brand new. At least gua let go phone tu dengan cara btol even gua x dapat balik. ATAU, if dia xnk phone tu, gua bagi dia HTC Touch Viva gua. Sbb gua kesian dia da xde handphone lpas kene game dgn kawan dia yg bangang, Mmg rezeki kawan dia jual henpon Nokia tu aku haramkan.

In the end, Rudy ni dengan baik hatinya pulang kan Curve 8520 aku. Kire swap dengan HTC Touch Viva aku tu la. Dan aku rasa perkara ni adalah amat rare skali.
Kalo org tanya kenapa aku x let go je? Sbb smartphone kot...kalo bodo Nokia 3310 xpe la bang. Saya bukan org kaya pon. Ok?

And one more thing, org yg jumpa phone aku tu, dia ada peluang nk return balik sbnrnye. Data aku semua ada dalam tu. Dia boleh return blk. Tp dia xbuat. So mmg haram la kn?
Aku tau dalam dunia susah nak jumpa org mcm si Rudy ni. Tp aku percaya masih ada.
Ini lah keberkatan Ramadhan mungkin. Wallahuallam.

Kiri: Curve 3G 9300  Kanan: Curve 8520

Macam bangan sebnarnye aku pakai dua smartphone Blackberry ni. Aku maybe aku tolak Curve 8520 ni.
Sbb casing and keypad dia agak teruk kesan jatuh atas jalan. Namun sistem dia masih berfungsi.
Maybe aku akan tukar casing dia sblm tolak or tggu aku dapat phone bru utk number kegunaan kerja aku ni.

Well then, itu sahaja. Selamat Berpuasa guys!

Jul 29, 2011

Gile Rare

Gua suka main bola.
Tapi gua x terer.
Gua masuk selection wakil sekolah masa premier school, tp x dpt.
Gua merajuk, gua g join Rugby.
Masuk Rugby terus jd wakil skolah. Gua main Ques/backline.
Post gua biasa Outside or Blind Wing.
Gua x tipu. Tp ramai x percaya sbb diorg tgk bdn gua dgn tidak yakin.

Dlu, gua tgk bola kt TV. 1st time knal bola sepak Inggeris match Liverpool lwn Man U.
Zaman bila gua x ingt. Player yg gua kenal time match tu Cantona, Beckham, Mcmanamam (btol ke eja?), Robbie Fowler, David James, Micheal Keeper MU tu xtau eja nama dia. Tu la lebih kurang.
Pastu men game FIFA.
Pastu ikut kengkawan tgk match, Arsenal, Aston Villa, Blackburn..
Start dari tu gua suka Arsenal. Masa zaman Marc Overmas dgn Denis Bergkamp.
Gua layan komik Johan Bolasepak. Yg cerita pasal bolasepak Jepun.
Gua bertrip-trip nak jd cm Akaboshi Taka. Siap buat rambut cm beliau dan semangat lukis nombor 0 kt blakang baju putih. Pakai time main bola petang2.

Tapi semua tu makin berkubur since da join main rugby.
Even main rugby pon smpi Form 5 saje. Lpas tu x main dah.
Satu2 nya jersi yg gua bli dlu, jersi kosong yg kaler biru putih. Mcm jersi Blackburn zaman Alan Shearer top.
Dah besar sikit abang gua bg jersi AC Parma, Derby County, England, Juventus ngan Aston Villa.
Tp abg gua xtau aku da xmain bola. End up gua x pakai sgt pon jersi2 tu.

Skrg, gua xknal sgt player2 yg top. Kenal yg btol2 top je la.
Senang citer dak2 kaki bola mmg xleh sembang bola ngan gua.
Boleh main bola bersama2 je. Sembang mmg xbleh. Gua xtau apa2.

Dan semalam, gua kagum ble tgk SNBJ full dengan penyokong Harimau Malaya.
Agak rare bg gua. Kalo mutu dan tahap permainan bola sepak negara skrg makin hari makin maju, gua rasa gua da mmg kene beli Jersi Malaysia selai. Sbb gua mmg suka main bola.
Gua bangga Malaysia bleh pergi sejauh ini. Gua doakan Malaysia dapat masuk Piala Dunia suatu hari nanti.

PEHHH ENTRY GUA! RARE!

Jul 26, 2011

Berangan, Mimpi, Mengelenyior & Telor.

Benda yang aku nak kalo aku tetibe kaya.

Rumah sendiri.


Rekaan dalaman yg moden kontemporari. Smart. Pastu kt luar msti ada swimming pool.
X dpt swimming pool besor, kecik pon xpe. Janji bleh chill and bbq bersama rerakan dihujung mggu.

Garage/Basement Jamming Studio


Dapat complete set mmg cun. Baru la semangat dan skill aku tidak berkarat! (eleh apebende la skill ko nep?)

Honda Civic


Aku bukan tau sangat pasal kereta. Tp Honda Civic ni mmg aku berkenan sejak di bangku sekolah lagi. Skyline ke ape bende ke tu mmg la best. Tp aku suke Honda Civic ni je. Tau? Honda City acceptable la. Aku suke jugak.

Mitsubishi Storm/Triton


Menatang ni aku beli gak kalo ade balance2 masa beli Honda Civic tu. Smart dowh!

Motor Besor


Tak kire le Harley D ke, Titan ke, BMW ke..janji sambor sebijik cmni. X main la Jaguh.

KTM 350 SXF


Yang ni pon beli buat cilok2 g keje. Gile duk KL mmg x ar nk meredah jem ngan motor besor or kete. X sior le teman!


Ni entry angan2 Mat Jenin aku je. P mampui!

Jul 17, 2011

Dont Blame Me

Why do i hardly post something here?
I realize some things,
1. I dont have anything interesting things happen around me.
2. I dont have anything to rage about.
3. I'm lazy and most of my idea is just a same thing.

HAHAHA!

In fact, if i got little things to say i'll throw it up in Twitter.
If i got some jokes or clip i'll shared in Facebook.
And when i get too bored, i hooked up with Tumblr.

So Tumblr is the new Blogspot.
U dont have anything to post? The answer is REBLOG.

The most awesome feature for the laaaaaaaaaaaaaazzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzyyyyyyyyyyyyy blogger.

Visit mine here :p





Jul 9, 2011

Belek Berak 2!

Blackberry Curve 3G 9300

Yes this is my new BB yg menggantikan Curve 8520 aku yg hilang dlu.
So far aku x godek apa2 lg dengan phone ni. This is OS 6.0. So aku x reti lagi nk godek OS 6 ni.
Puas dah aku google. Tp stim aku x smpai klimaks lg mcm aku godek OS 5 dlu.
So xde info2 yg menarik la. Hahahahahaha.
okbai.

Belek Berak!

Hey guys! Most u guys (especially member2 rapat) might already know that i just lost my phone, BB Curve 8520 last two weeks. Memang gua frust gila. Bleh plak tercicir time meronggeng nek motor. Salah aku gak, letak dalam poket suar licin. Aku pakai suar g tepi pantai tu. Phone senang terkeluar.
Terduduk aku tepi jalan mengenangkan phone tercicir dan x dpt jumpa blk kt tmpt kejadian. :(


My Lost BB Curve 8520

Curve 8520 aku yang hilang ni banyak aku da operate. Dr OS 4.0, aku upgrade sndri, buat hybrid smpi dpt latest OS, for Curve 8520 iaitu OS 5.0. Memang aku sentiasa follow OS release ni sama ada yg official or mana2 vendor.
Mana nak cari latest OS? tempat paling senang nak jumpa ialah di http://crackberry.com/
Register, kemudian masuk forum, filter ikut model phone anda dan anda akan jumpa macam2 tips utk BB anda.

Kadang2 orang yg nak pakai Smartphone ni x paham Smartphone. Bg aku BB x sama dengan Iphone & Android. Banyak org nak compare Smartphone2 ni tanpa diorang kaji apa yg diorg perlukan.

Aku sbg BB user, BB mmg da cukup menepati dgn apa yg aku nk.

1. Keep me on the go.
2. Awesome Qwerty Keypad.

Bile ckp keep me on the go to as in, aku ada FB, Twitter dan email. Benda2 atau sumber info yg aku perlukan senang di capai. Dan aku x perlukan applikasi2 lain. So benda2 ni da cukup utk aku.
Aku suka texting pakai real keypad. So Qwerty dia mmg syok di tekan, salah satu sbb aku suka Curve sbb Qwerty dia, mcm rasa pakai 3310. 3310 dlu aku pakai adalah hp yg paling stim bila texting. Then ade chat apps mcm BBM yg khas utk BB user. Selain tu ada jugak chat apps mcm LiveProfile, Pingchat, Whatsapp etc2 yg mcm BBM tp memboleh kan korang chating dgn Iphone & Android user.

Kenapa aku x pakaiIphone?

1. Sebab tangan aku selalu basah. HAHAH!
2. Mahal dowh.

Ok, honestly aku suka touchscreen. Selalunya hp touchscreen display dia mmg superb. BB mmg kalah. Tp aku xbleh sgt pakai touchscreen sbb masalah telapak tngn aku yg kekadang suka berpeluh teruk.
Iphone xbleh di compare dgn BB. Dr segi presenting (display, graphic etc) mmg BB kalah. Kalo nk compare kan Iphone dgn Smartphone, better compare dgn model HTC or latest NOKIA. Hp2 Touchscreen tersebut mmg superb. So compare la performance nya ikut apa yg korang perlukan.
BB bkn mcm Iphone or Android yg ada apps awesome2. BB more to corporate user. Itu yg kadang2, orang tak faham. So kalo suka grafik cun, suka main game kt hp, go for Iphone or Android. Mmg awesome.

Battery Kong.

Most of Smartphone mmg consume batt. So jangan pelik la kalo BB korang cpt kong.
Battery kalo da kong biasanya dia mengelembung. Original battery for BB x silap aku RM200++.
Kalo nak murah, aku ada beli kt KL Sentral. RM70++ je. Kedai booth dia warna hijau dekat dgn kaunter ticket. Tmpt lain aku xtau, kalo ada lg aku bgtau. Senang citer, pakai 1 Smartphone, bli la satu batt backup. X rugi pon rasanya. Ikut keperluan.

BB suka Hanged.

BB mmg kene ada maintenance. Macam ko pakai motor/kereta kene service, kene tukar minyak hitam.
Biasanya aku buat auto-reboot. every weekend. Ada setting dalam BB tu.

OS 5 - Option>Auto On-Off
OS 6 - Option>Device>Auto On-Off

Benda ni mcm computer jugak. Korang sentiasa kene kemaskan or reboot bile da install sesuatu, clear cache ke apa jadah sampah sarap dlm system tu. Itu lah smartphone. Ok!
Tips2 mcm ni korang bleh jumpa dlm forum Crackberry yg aku bg link tu. Kene rajin sikit la. If korang x kesah untuk spend duit kt kedai handphone utk format or upgrade ikut korang la. Pada aku, kalo ko bleh jimat dengan buat benda2 tu sndri, ape salahnye ko blaja kn? Banyak kot bleh save.





Blackberry Desktop Manager.

Benda ni korang install la kt laptop or pc korang. Senang nk backup barang2 korang dalam BB tu. Mana la tau BB korang rosak ke apa, korang bleh restore blk data2 korang. If ada internet connection, once korang plug in BB korang ngan pc/laptop and run BB Desktop Manager ni, dia akan auto detect OS baru kalau ada. Dan korang bleh terus upgrade dr situ. Setting installation nye adalah default. Xbleh customize installation.

Wipe and Reload.

Haa yg ni sesuai utk org yg nk install OS manually. Kalo ade prob ngan OS or nk upgrade OS, lepas download latest OS (bkn pakai BB Desktop Manager), install kt pc/laptop korang. And then wipe bb korang tu bg kosong. Macam format laptop. Aku biasa wipe pakai applikasi BBSAK yg aku install kt laptop aku. Lepas wipe, aku load OS yg aku install td. Biasa nya aku pakai BBSAK ni bile aku dapat OS unofficial or hybrid OS. Sbb senang aku nk select2 benda2 yg aku nk install.
Bab2 hybrid ni aku blaja kt sini http://driphter.com/ . Tp ni x penting pon. Ni kalo korang rasa yakin yg korang boleh godek2 BB korang tu. haha. Kalo x yakin jgn buat. Kang x pasal jahanam salahkan aku plak, Haha!

Apa yg syiok Hybrid OS ni?
Aku bleh shrink kn OS tu supaya jd kecik dan save space. Boleh jugak combine kn OS tp tu aku x pnh buat sbb aku x yakin. hehe.

Themes

Biasa kalo da pakai handphone msti la nk pakai theme2 yg kool kn? Kalo bosan ngan theme dalam Blackberry Apps Word, browse web ni;
http://mybbota.com/directory.php
Untuk donlod kene browse kt handphone. Sbb bila download dia akan terus install.
Cara aku donlod kt sni, aku browse dlu kt pc/laptop, select mana yg aku minat, copy url, browse kt phone, download. Setel. Lain2 korang google je ikut model. Ada yg free, ada yg kene bayar.

Data Plan

Yang ni kene refer syarikat selular yg korang pakai la.
Macam aku, aku pakai Maxis Post-Paid RM50 pnye plan. Aku tambah data plan BB (BIS) pakej RM40 sebulan. So bulan2 bajet aku dalam RM100++ la. Aku xtau apsl member2 yg pakai maxis pre-paid ckp duit diorg slalu kene telan ble subscribe BIS. Sbb aku xde masalah pakai Post-Paid. Gf aku pakai Pre-Paid and subscribe BIS xde plak komplen psl kredit kene telan. Masalah aku ngan maxis ni just coverage kt umh aku je la agak senggama. Haha.

Aku bukan la expert sangat pasal Blackberry, just nk share apa yg aku blaja bile pakai menatang ni. Kwn2 pon banyak bertanya. Mmg ada pro and cons, tp mcm aku ckp, ikut keperluan. Smartphone bkn benda wajib utk semua org. Tp bg aku, aku perlukan Smartphone mcm BB ni. Memudahkan la bg aku.

Aku x pandai mengajar. So dengan link2 yg aku sertakan harap korang2 yg nk blaja boleh blaja. Aku bleh bantu sikit2 je yg aku tau. Thanks for reading and have a nice day!

Sigh!

Well, this is my first time writing about this stuff. Politics.
In b4, may i remind you guys out there i'm not Pro-Govern or Pro-PKR.
I dont care shit about it. But still, as a citizen of this quite peace country, i would love to voice out my opinion and some question that been lingered in my head.

Nothing much to say actually, but what i observe it is a nature of human being that easily possessed by a green thingy called MONEY. Duit, matawang etc.
DUIT, diikuti PANGKAT & KUASA.
3 things yg sangat bahaya bila ada ditangan manusia. Jatuh ke tangan manusia yg jujur, everything will be ok. But if jatuh pada tangan-tangan yg byk muslihat, ramai yg akan merana.
These things are hardly to be avoid in politics. i'm not an expert in politics, but at least from what i see, this is what i learn.

I dont care sapa yg jd Government. Kita, rakyat yg memilih. Di pilih mengikut majoriti. Dan Pemimpin kita yg akan menjalankan amanat yg diberikan rakyat. Kalo salah pilih, sendiri paham la apa akibat. Orang2 tertentu je la yg beruntung. Am i right? Yang kaya makin kaya, yg miskin makin kayap.

It's not the party to be blame. But the people in it. We're all human. Ada nafsu. Sifat2 tamak tu senang je muncul kalo iman x kuat. Manusia boleh buat apa saja dengan duit. Serius.
If people want the government to change, so change it. Because there's might be something wrong about the government right? It's not that i'm saying PKR is the right one. It just that the citizen has the power to choose.
If PKR xbleh prove anything bila diorg jd peneraju negara, rakyat berhak utk bersuara.

RAKYAT BERHAK ke atas negara ni. PEOPLE'S POWER.

Once again, it's not the party. The people who is not honest enough doing their job for the country.
Aku rasa x jadi masalah kalo BARISAN buang semua menteri2 yg corrupt, bermasalah dan x amanah.
Tapi benda tu jadi sukar, bila semua gila DUIT.

Duit, ekonomi. Sapa pegang ekonomi, dia yg pegang negara. Sepatutnya rakyat yg berkuasa ke atas ekonomi ni. Pemimpin sebagai pelaksana. Tp bila pemimpin da terpesong, da dapat byk duit haram, dia bleh bg senyap rakyat2 yg nk menuntut hak diorg. DUIT..lg.

Manusia tamak. Manusia mmg ada nafsu. Nafsu dan Akal. Orang yg Nafsu nya take over Akal, mmg bahaya. Nafsu akan buat Akal cr idea untuk mendapatkan apa yg Nafsu nk. Bila difikirkan, semuanya dikisar pada sifat manusia tu sendiri.

Dan kita rakyat marhein yg kerja susah payah siang malam ni hanya tahu berbalah sesama sendiri.
Memperjudikan Agama dan Bangsa. Ketepikan semua itu. Bersatu la sebagai umat manusia yg menuntut keadillan. Melayu, India, Cina dan lain2 bangsa dalam Malaysia ni sama sahaja. Semua nya Manusia.
Jangan campur adukkan sentimen agama dengan senang2.

Pegangan Agama harus lah di hormati. Perkara paling atas sekali. Tak kira la ko Islam ke, Buddha ke, Kristian ke. Hormat agama org. Ko xkn expect org yg berlainan agama senang2 nk paham kepercayaan ko.
So learn to respect. Sbb negara ni berbilang kaum, berbilang agama.
Kalau perarakkan untuk Rakyat, laungkan utk Rakyat. Bkn utk agama. Dan persefahaman itu mstilah perlu dicapai utk menyatukan rakyat. Tolak ansur.

Media masa, Suruhan Pilihan Raya sepatutnya bersifat neutral. Tp apa yg jd skrg? Tangan-tangan hitam bersama kertas-kertas hijau, merah, biru etc yg menjadi Tuhan mereka.

This is only my own p.o.v. Mmg selama ni malas, and aku pon bukan pandai sgt bab2 politik ni. Tp terasa nk meluahkan jugak apa yg aku nmpk. Sbb terfikir ke mana arah masa depan bumi Malaysia ni. Memang negara aman, xde perang xde bom2. Tp keamanan tu berkekalan ke kalo masih ada rakyat2 yg merasakkan mereka tertindas? Merasakan hak mereka di"rogol"?

Semuanya berbalik kepada sifat manusia, duit, pangkat dan kuasa.
Tak kira la siapa yg di atas, baik BARISAN, baik PKR kalo dikuasa oleh duit, nafsu..habis. Kapish. Doom.

Sorry for posting this kind of shit. Bkn jenis aku nk menulis psl benda ni. Maaf sekali lagi kalau ada salah silap. Have a nice day guys.

Jun 12, 2011

2011 Album Review (Jan-June)

 Whaddup!! I'm back with some reviews. Hehe.
Owh i just noticed one thing, this is the 2nd time aku review album yg release within Jan-June.
Well what the hell, my blog anyway. Haha!
Actually, as usual..my laaammeeee excuse..- I DONT HAVE TIME. :p

Lagipon, i'm not a good blogger. So just enjoy what i have here. Doin' it for fun..so i dont bother. :)

DESTROY REBUILD UNTIL GOD SHOWS - D.R.U.G.S.

Craig Owens (ex-CHIODOS) - lead vocals
Matt Good (FFTL) - rhythm guitar, keyboards, synthesizers, programming, vocals
Nick Martin (Underminded) - lead guitar, vocals
Adam Russell (SOTY) - bass
Aaron Stern (Matchbook Romance) - drums










 1.    "If You Think This Song Is About You, It Probably Is"    
2.    "The Only Thing You Talk About"    
3.    "Graveyard Dancing"    
4.    "Mr. Owl Ate My Metal Worm"    
5.    "Sex Life"    
6.    "Laminated E.T. Animal"    
7.    "Stop Reading, Start Doing Pushups"    
8.    "I'm the Rehab, You're the Drugs"    
9.    "I'm Here to Take the Sky"    
10.    "The Hangman"    
11.    "My Swagger Has a First Name"    
12.    "A Little Kiss and Tell" 


This super-group mmg dinanti2 kan ramai. Sblm diorg release pon vibe diorg agak kuat. Dengan video promo yg berbentuk jalan cerita, then diorg guna sepenuhnya kemudahan youtube utk promote lagu2 diorg. Semua lagu diorg buh videoclip!
Dari segi sound, aku bleh ckp diorg ni iras the gloomy side of The Used. Tp disebabkan Craig Owens pnye fanatik ramai, so nampak DRUGS ni outstanding gila. Nice band to listen.

fav tracks - 2, 8 & 9.

CHIODOS - ILLUMINAUDIO

Bradley Bell - keyboards, piano, synthesizers, programming, backing vocals (since 2002)
Brandon Bolmer - lead vocals (since 2010)
Matt Goddard - bass guitar (since 2002)
Jason Hale - lead guitar (since 2004)
Pat McManaman - rhythm guitar (since 2001)
Tanner Wayne - drums (since 2010)









1.    "Illuminaudio"    
2.    "Caves"    
3.    "Love Is a Cat from Hell" (featuring Vic Fuentes of Pierce the Veil)  
4.    "Modern Wolf Hair"    
5.    "Notes in Constellations"
6.    "Scaremonger"
7.    "His Story Repeats Itself"
8.    "Let Us Burn One"    
9.    "Hey Zeus! The Dungeon"    
10.    "Stratovolcano Mouth"    
11.    "Those Who Slay Together, Stay Together"    
12.    "Closed Eyes Still Look Forward" 


Honestly, not a big fan of Chiodos. Aku tak dgr pon album2 diorg masa dengan Craig Owens. Tp album Illuminaudio ni aku gila abis. Pada aku sound diorg da lain. Aku lebih suka lenggok Brandon Bolmer ni compare ngan Craig. Tp syg Brandon pnya clean vox time live barai. Tp scream dia best. Aku x paham kenapa diorg tambah effek scream dlm album. Album ni pada aku mood dia iras Saosin. Kecewa gak la smpi arini aku dgr preview Saosin tanpa Cove mcm x sedap je. Xtau la album diorg nnt cmne.
Anyway, sorry la pada yg suka Chiodos mase dengan Craig, serius aku rasa Chiodos lg better dengan Brandon.



fav tracks - 3, 7, 11 & 12.


THE HUMAN ABSTRACT - DIGITAL VEIL


Dean Herrera – guitar (2004–present)
Brett Powell – drums (2004–present)
A.J. Minette – guitar, piano (2004–2007, 2010–present)
Henry Selva – bass guitar (2006–2007, 2008–present)
Travis Richter – lead vocals (2010–present)









1. "Elegiac"
2. "Complex Terms"
3. "Digital Veil"
4. "Faust"
5. "Antebellum"
6. "Holographic Sight"
7. "Horizon to Zenith"
8. "Patterns"


Again..not a big fan of THA. THA sblum ni aku dengar xbleh masuk langsung! Bkn aku x cuba k, mmg xleh masuk dia punya metal. And vox lama dia macam x kena je haha. Tp, since Travis Ritcher (FFTL) masuk, aku tergerak nak dengar balik. Sbb aku tau Travis pnye growl terbaik. Sangkaan aku x meleset. Digital Veil pnye album mmg terbaik gile. Tight, melodic, mood dia semua menusuk. Aku dengar mcm BTBAM mixed dengan Fear Before pon ada. Jauh beza dgn album2 diorg yg terdahulu. Mmg lain dari yg lain. Kalo suka riffing2 yg techy ni, aku suggest Digital Veil.

Fav Tracks - 1, 4, 5 & 7

EMMURE - SPEAKER OF THE DEAD

Mark Davis – bass guitar (since 2003)
Mike "Harvey" Kaabe – drums (2009–present)
Jesse Ketive – guitar (since 2003)
Mike Mulholland – guitar (2009–present)
Frankie Palmeri – lead vocals (since 2003)










1.    "Children Of Cybertron"    
2.    "Area 64-66"    
3.    "Dogs Get Put Down"    
4.    "Demons With Ryu"    
5.    "Solar Flare Homicide"    
6.    "Eulogy Of Giants"    
7.    "Bohemian Grove"    
8.    "4 Poisons 3 Words"    
9.    "Cries Of Credo"    
10.    "Last Words To Rose"    
11.    "A Voice From Below"    
12.    "Drug Dealer Friend"    
13.    "My Name Is Thanos"    
14.    "Lights Bring Salvation"    
15.    "Word Of Intulo"     


Emmure Emmure Emmure. Breakdown Breakdown Breakdown. Tak banyak beza pon dengan album2 sblm ni. Kalo da sebut "Emmure", dah patut tau la ape yg korang dapat ble mendengar nye. Aku suka album ni. Breakdown dia jahat. And style si Frankie nyanyi dengan gaya rapping tu mmg fav aku. Masih ade yg menyampah ngan Emmure. Tp aku still respek diorg ni. Buat lek je. And paling fakk diorg datang S'pore. Dan aku xleh keluar negara dah start bln ni sbb da kene blacklist oleh PTPTN. Mader fader!

Fav tracks - 5, 6, 8, 10 & 13.



VOLUMES - THE CONCEPT OF DREAMING

Michael Barr - Voc
Gus Farias - Voc
Diego Farias - Guitar / Engineer
Raad Soudani - Guitar
DJ Schwartz - Drums / Engineer
Daniel Braunstein - Bass







1. Two-One
2. Wormholes
3. Through the Trees
4. Starstruck
5. Intake
6. Gateways


Volumes adalah salah satu band yg aku btol2 looking forward diorg pnye upcoming release. Selain itu ade band lain yg mcm ni seperti Glaciers, Structures & Legend etc. Dan Volumes adalah yg paling aku minat. Beat berat yg diorg bawak sambil selang seli dengan bunyi guitar yg high mmg stim sgt ble layan, tambah2 pakai head/ear phones. Berbanding dgn muzik yg berat sepanjang masa, Volumes ada sentuhan alam yg btol2 unik. Aku harap band ni x RIP mcm tu je. Mmg terbaik dari ladang.

Fav tracks - Oleh sbb track dia sikit, so aku suka semua. Haha!

EMERY - WE DO WHAT WE WANT

Toby Morell – vocals, bass guitar
Matt Carter – guitar, vocals
Josh Head – keyboards, screaming vocals
Dave Powell – drums, percussion
Devin Shelton - backing vocals







1. "The Cheval Glass"
2. "Scissors"
3. "The Anchors"
4. "The Curse of Perfect Days"
5. "You Wanted It"
6. "I'm Not Here for Rage I'm Here for Revenge"
7. "Daddy's Little Peach"
8. "Addicted to Bad Decisions"
9. "I Never Got to See the West Coast"
10. "Fix Me"
11. "Crumbling"

Yeah. They do what they want. Satu motivasi untuk band2 di luar sana. Buat apa yg korang suka. Bukan nye ikut telunjuk syarikat rakaman. Haha. Emery x pernah mengecewakan. Album ni ade baur2 Emery lama mcm dalam album The Weak End. Sesapa yang cakap Pierce The Veil lagi better dari Emery adalah bangang. Ade problem dengan halwa telinga dia. Haha! Yg follow Emery, mmg wajib dengar.

Fav tracks - 1, 4, 5, 9, 10.

Well, actually banyak lagi band yg release stuff within Jan-June ni. Macam For The Fallen Dreams, Job For A Cowboy, Arsonists Get All The Girls etc, etc tp x sempat nk kumpul metarial utk di review.
Pape pon enjoy reading k guys! Have a nice day!

Singapore Trip Part 2.

It's June and this it's my 2nd anniversary with my girl, Miss Maliha. :)

Celebrating our anniversary in S'pore this year. Been planing this since Feb-March.
Well of course the master-mind is my girl. Dia xde kerja so duk umah macam-macam dia plan. Haha!

Kali ni malas nk cerita detail. Just kitorang have fun dekat Universal Studio Singapore.
Spent SGD72 for the whole day. Bayar tix masuk, main semua benda, masuk tgk show semua sampai lebam. Berbaloi sangat bagi aku. Sekali sekala berbelanja, nak lari dari stress keje utk have fun gila babi x salah pon.
Memandangkan selalu aku have fun kt gig, sekarang show band aku pon kurang, baik aku g bercuti. Haha!







Puas ati sangat-sangat. Roller-coaster dia semua terbaik! Boat Ride dia semua terbaik! Show-show dia semua fun! Just too bad aku xdpt shopping souvenir sbb bajet ciput. Pegi pon backpacker style. So mmg x la nk bajet besar. haha.

 Really had a great time. Love you Baby!

p/s: Macam nak pegi lg. Siallah...

May 25, 2011

May 15, 2011

A Big Fuck Straight To Your Face

Ni mmg entri bengkek. Yes, b4 this pon aku ade sembang psl benda2 dlm scene muzik tempatan skrg ni. Betapa disappointed nye aku dan rasa mcm da xnk amek tau da dgn benda ni.
Tapi, smlm aku melepak dgn rerakan aku setelah berminggu2 x melepak ngan diorg, keluar la cerita² xbest yg buat aku pk "macam ni punya perangai pon ada ke?"
Aku x faham la dgn mamat² dengki 24 jam nih. Korang xde keje lain ke sial? Masa xde sapa nk kenal band kau dan kengkawan kau, masa komuniti kau tu x reti nk bergaul ngan masyarakat lain, sape yg menyatukan semua² ni? Sikit pon x ingt. Kau pelekeh org lain, kau kutuk sana sini. Kau dengan geng kau je. Kau ingt kalo mcm tu ko beri sumbangan pada scene la? Butoh la. Setakat sekelompok tu je ape la sgt ko boleh buat.
Org yg perjuangkan unity ko kutuk. Lepas ko kutuk ko buang dia sampai dia merajuk bwk diri. At least org yg kau kutuk tu niat dia baik. Nak satu kan scene. Kau, tau berpuak² je. Jauh mana la sgt puak kau bleh pegi?
"Unite" "freedom of speech" "pride" tu semua kosong! Sembang je lebih. Backstabber! Fuck off la. "Metal" la, "Hardcore" "Crabcore" "apekejadahcore" yg bkn dr komuniti ko semua ko nk condemn.
Rambut panjang tutup mata sblh ko pggl "emo", rambut botak ko pggl "skinhead" la "hc" la, rambut blah tengah ko pggl "jiwang/rempit". Wey kepala dongga apak kau. Kau ingt manusia ni susu kotak ke ko nk label²? Biar la org nk buat rambut mcm mana pon asal diorg selesa sudah! Xde kene mngene pon dengan muzik. Bangang! Xkn bapak aku sisir rambut blah tepi dia emo plak. Senang² je kau nk judge org kan?
X pernah la aku nk kutuk jenis muzik yg kau main. Suke hati kau. Tp jangan la nk salah kan band lain yg main muzik budak² skrg suka. Dah bdk² membesar dgn genre yg mcm tu. Yg kau x puas ati xde org nk support band kau pehal? Kalo da tau band kau tu payah org nak layan, perangai kau tu kena la jaga. Bukan salah diorg kalo diorg xnk layan lagu² band kau. Kau xbleh paksa org suka benda yg kau suka. Dan lagu kau bkn bdk zaman skrg nak layan, pasrah je la. Xyah la nk kutuk org. Perangai kau tu kasi elok la sket. Attitude kau tu. Jgn la kerek. Cerita buruk psl band org. Boikot, pulau band org sbb band kau x laku. Elok sgt la perangai? At least kalo perangai kau elok, ade org respek lg.
Main muzik biar lah ikhlas. Ko main muzik sbb ko minat ke sbb ko nk fame? Sbb ko nk menunjuk-nunjuk? Kalo setakat nk blagak, pstu nk ngorat awek "hi, abg ada band, band abg rock!" Haa ni aku ckp motherfucker pnye org. Baik ko mampus dr ko main muzik.
Organizer pon satu. Ko buat gig, ko pggl band² kengkawan je main. Haa elok la. Elok sgt la mcm tu. Mmg x menyumbang apa² kt scene. Tujuan kau sekadar ko nk menunjuk². Ko suka band² kengkawan ko kipas ko. Padahal ko sbnrnye loser. Ko pancing diorg main show korang je. Lpas tu kau kaut untung sorang. Bdk² abis kene cekik ngan kau byr tix mahal² sekadar nk tgk band² yg sama main tiap² minggu. Haa kau pon bleh pegi jahanam dengan mamat yg perangai mcm aku ckp kt ats tu. Merosakkan scene, mencekik bdk² yg dtg gig yg kebanyakkan nye melayu. Melayu cekik Melayu. Elok sgt..
Nak ckp aku suci sgt? X...aku pon kaki fuck org gak. Sbb ape? Sbb aku ade perasan beberapa org yg perangai mcm sial. Band da bagus, lagu sedap. Aku respek la sbb boleh buat lgu lain dari lain. Yg susah nk jmpe dlm scene. TAPI, attitude fail! Kau xleh bongkak lg ke?
Aku faham kalau d kalangan kawan rapat, bahan membahan tu xde hal. Sbb korang da rapat. So x amek ati. Bahan bahan pon still tau limit.
Mcm mana yg da over limit? X cukup kawan sndri ko bahan lebih², kau bahan org lain yg kau x kenal. Mentang² kau hensem, kau kutuk org muka kurang hensem. Kau ingt kau bagus? Kau main la band yg paling terbaik dalam dunia ni pon kalo attitude kau barai, tambah plak kau kutuk kawan baik aku, mmg sampai bile² la aku fuck band kau tu.
Aku x faham la dengan korang² semua ni. Apebenda yg korang nak sial? Scene kecik je kot. Xbleh support antara satu sama lain? Give and take la. Ni ada yg da tua bangka, duk sebok bergadoh psl scene lg. Pasal puak². Nampak je da byk band² bagus skrg. Tp mentaliti bdk² dlm scene skrg mintak maaf aku ckp, macam kimak. Kemajuan yg nampak sikit sgt. Kau bawak berapa byk band luar pon masuk Malaysia ni, selagi kau xtahu nak respect org, xtahu nak bersatu padu, buang masa dan buang duet je la. Kalo mentaliti bdk² scene skrg msih macam ni, August Burns Red main live kt laman rumah kau pon x membawa apa² makna kt scene independent Malaysia ni.
Sedih!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

May 6, 2011

AMAGGNES

May ini dengan rasminya saya, ketandusan koneksi jalur lebar yang pantas. Rakan serumah saya Fitri "Buyoq" Ghani telah pon berpindah keluar sebab beliau akan mendirikan masjid hujung May ini. Kongratulasi!

Maka tiadalah koneksi jalur lebar terpantas yg ada dirumah saya yakni "Encik Unifi". Encik Unifi telah di bawa pergi ke rumah baru Fitri "Buyoq" Ghani. Maka, saya cuba merejister akaun baru untuk rumah saya namun prosesnya adalah amat "cepat sekali mengalahkan kelajuan cahaya!"

Sementara menunggu proses yg amat "cepat sekali mengalahkan kelajuan cahaya!" itu, saya hanya menggunakan perkhidmatan modem kompeni yg saya gunakan sebaiknya. Namun, koneksi jalur lebar tanpa wayar di rumah saya adalah amat senggama sekali. Saya yang telah biasa dengan kelajuan super sebelum ini adalah tidak biasa dengan kelembapan tahap siput sedut mengandung mengesot ini. Tambahan pula rumah saya berada di luar kawasan jajahan syarikat penyeplai rangkaian jalur lebar tanpa wayar ini.

Oleh itu, saya telah menerima semua ini sebagai satu hikmah, dan juga memandang kesulitan yg ciput ini dari sudut pandangan yang positif. Dengan ketiadaan internet, saya jarang menghabiskan masa dengan membrausing brausing  laman sesawang tanpa faedah.

Saya mula berkebun, menanam sayur sayuran di balkoni rumah. Mengerjakan tanah kosong di bahagian belakang rumah. Membela ayam, itik, angsa, puyuh, platipus, lembu, donki, kuda padi untuk mengisi masa lapang. Di malam hari pula saya membuat kerja-kerja kebajikan seperti menjaga keselamatan ahli rukun tetangga. Membuat rondaan di kawasan sekitar utk mencegah jenayah terancang di kawasan setempat.


OK TIPU.

Sesawang


Hai. Gile malassssss nak update. Ada idea..tp nak bukak internet, sign in blogspot, click "new post" = malas.
Pemalas btol aku. Hahaha! Walaupon aku ada kemudahan utk menge"pos" entry melalui henpon. ekekeke.

Ok tu je. :)

Mar 29, 2011

Lat Kampung Boy the Musical


Ahad lepas aku ngan gf aku, 1st time g tgk persembahan teater muzikal. Ni la 1st time aku msuk dalam Istana Budaya yg btol2 tempat org selalu berteater tu.
Aku tgk Lat Kampung Boy the Musical. TERBAIK.
Tiket awal2 da gf aku book kt internet melalui web yg tertera kt flyer kt atas ni. hehe.
1st time tengok pon aku da kagum gile. Aku rasa mmg lg terbaik la dari tengok wayang ke ape.
Sbb ko nampak pelakon2 tu berlakon depan ko. Gile babi live!
Sape yg follow citer Kampung Boy ni aku assume korang msti tau jalan citer dia kan?
Lagi satu yg aku rasa best sebab Awie yg melakonkan watak Lat. Haha.
Aku rasa sebab Awie berlakon ngan loghat Perak dlm citer Zombie Kg Pisang & Hantu Kak Limah tu yg dia dapat watak si Lat ni. Haha. Just in case korang xtau la, Lat ni membesarkan Perak. Pastu pernah bersekolah kt sekolah yang sama dengan aku, Anderson Ipoh! Hoho.

Honestly aku cm tersentuh tengok citer ni. Sbb Lat ni dari kecik melukis, mcm aku. Cita2 nk jd pelukis.
Aku dulu kecik2 pon nak jd pelukis bila da besar. Tp Lat jd pelukis, aku jd Technician..tehel? Haha!
Teater ni arahan Harith Iskandar & Hans Isaac. Pelakon2 lain seperti Atilia, Omar Abdullah, Jalil Hamid, Douglas Lim..pastu len2 aku x kenal. ekekke!

Pape pon muzikal ni mmg best gile, lucu sedih semua ada. Memang terbaik la pada pendapat aku.
Diorg da extend muzikal ni sampai 5 April. So sape2 yg rasa nk tgk tu baik la cepat. Sbb tiket cepat abis!

Mar 18, 2011

HandPunk!

Oleh sebab blog ni pon da bersawang. Skali skale ade masa aku nak jugak cuci2 bg bersih. So post kali ni aku citer ce citer ce citer sket pasal sejarah aku menggunakan henpon. Ni pon sebab beberapa hari ni aku rasa banyak kali jugak aku tukar henpon. Padahal aku bukan gadget freak pon! Kenapa semua ni berlaku terhadap aku? warghhhh!!

Nokia 3210

Ni adalah henpon pertama yang aku pakai. Aku beli 80 hengget. Sekitar tahun 2003. Yakni masa aku form 5!
Padahal masa ni henpon da ada yg skrin kaler! Aku beli henpon ni sebenarnye dengan satu tujuan. Aku nak ngorat awek. Aku xtau nak cakap cmne ngan awek tersebut. So aku struggle beli henpon ni sekenhen. Semata-mata nk msg awek tersebut. Hahaha!

Nokia 8210


Lepas 3210 aku jahanam, aku pakai henpon ni. Lebih hip la sbb kecik! wahaha. Henpon ni pon sekenhen gak. Aku sambar phone ni time aku da kt kolej. Tp phone ni pon hayat dia x lama. Ade je nak rosak. Mmg padan la muka aku yg suka beli sekenhen. Bukan apa..aku x kaya. tu pasal aku beli sekenhen je. Henpon ni bertahan 2 semester je masa kt kolej.

Nokia 3310


Yeah..ni phone tahan lasak! Phone ni aku pakai masa sem 3. Memang terbaik. Paling best keypad dia kalo type bunyik plastik tet tet tet tet tet!! Annoying bagi member yg xde awek/skandal sbb dgr kite2 yg ade gf 24-7 duk tet etettee tetetetete tetetett sms! wahahha! Pastu phone aku hilang kene rembat dek penyangak yg pecah masuk umh. Damn! Then, member aku tolak kt aku phone 3315. Lebih kurang je tp ade upgrade font kelip2 la ape la, hahah! Sekenhen jugak. Sebab aku x kaya nk sambar phone baru.

Sony Ericsson K300i


1st time pakai phone color screen!! Again, sekenhen gak. Beli dr member aku. End of 2007 baru dapat pakai phone kaler dan berkamera. wohoho! Dan first time gak pakai SE dan jatuh cinta dengan sound phone SE. Terbsss! Lama gak aku pakai phone ni. Xde masalah. Cuma masalah dia xleh charge. Aku lupa mana pegi phone ni. Aku jual ke? Trade in ke? Aku x ingat!

Sony Ericsson K750i


Lepas aku lupa mana pegi K300i aku, aku beli phone ni. Sekenhen lagi. Heheh. Aku beli sndirik ni pakai duet gaji aku! hoh! Phone ni syiok gila aku pakai beb. Sound best. Kamera best. Tapi!! Hilang kat mana xtau. Kimak gile. Aku rasa macam hilang dalam tren masa time aku balik keje. Ntah. Xtau aku mana hilang. Baru 3 bulan je aku pakai x silap aku. Cilakak gile!

Sony Ericsson G700


Sebab geram sgt phone K750i aku tu sekejap sgt hayatnya, 1st time aku menyambar phone baru! BUKAN SEKENHEN DAH! wahaha! Abis duet gaji aku. RM500 beb phone ni aku bli. Ada 3G! Bleh video call, touchscreen, ada pen stylus. Kamera dia cun kalo di bawah cahaya yg cukup. Kalo x cukup barai gila. Phone ni sbnrnye ala2 smartphone. Half-smart kot. Aku pon x paham. Aku suka phone ni. Tp malangnya phone ni barai sbb kene air hujan. erghh. Sayang btol. Aku nk jual pon da x laku da. emm..

Blackberry Curve 8520


Akhirnya..setelah berhempas pulas mencari rejeki. Ikat perut, save sana sini. Aku sambar BB Curve ni. Phone yg aku sangat puas ati. Phone yg agak terkini ni mmg cukup dengan keperluan aku. Aku beli baru ye. Bukan sekenhen. Haha. Kenapa x angkat iphone? Sbb aku x suka full touchscreen. Touchscreen cool, tp jari aku x leh handle kalo xde keypad. So kalo ade touchscreen dan keypad ok la. hehe.

HTC Touch Viva


Haa..ni sub-phone aku. Aku masih lagi pakai BB. Ni phone utk kerja. Phone ni ok je. Full touchscreen. Aku nak tolak phone ni sbnrnye. Xtau sape nak beli. Haha. Ade wifi. OS dia windows la.  Model lama ni sbnrnye.

Samsung B3410


Ni pon sub-phone. Pakai utk kerja. Tukar2 ngan HTC kt atas tu. Ni xde wifi. Pon nak tolak jugak. Haha. Banyak la plak henpon aku. Ekekekek!


Dah macam website jual henpon! haha. Aku bersyukur dengan rezeki yg tuhan bg kt aku. Alhamdulillah. Dapat beli henpon baru. Kalo dulu cm segan2 je pakai sekenhen. Kengkawan kelililng semua kaya raya. Phone canggih2. Skrg mampu beli dengan hasil titik sendiri. Ini lah sedikit sebanyak sejarah aku menggunakkan henpon. Haha. Jadah xde idea woi nk tulis blog! Ok selamat beramal!

Horizon to Zenith



Alright. Title xde kene mngene ngan entry post ni. hahah. Title tu sbb aku tgh dengar The Human Abstract - Digital Veil [2011] sambil memerah idea apa yg aku nk type kali ni. Btw album baru diorg ni mmg terbaik lah!

As some of you know that, especially yg follow blog aku. Aku ada story pasal band2 aku. So baru2 ni aku da quit drpd salah satu band. Yakni DICKTRACY. Bile aku buat official statement kt FB pasal pengunduran aku, ramai la yg bertanya apsl apsl apsl. Smpi ade yg personal msg semua.

Untuk meng"clear"kan keadaan, aku nak terangkan aku bkn lupa diri or what so ever la since main ngan DT ni. DT mmg banyak membantu aku meluaskan minat aku terhadap music. Masa aku masuk DT, teknik aku menyanyi dapat improve atas bantuan rakan band. Terima kasih banyak2.

Tp selama aku main muzik, selama aku kenal muzik, bila sampai satu2 peringkat, ada benda yg aku target. Memang pada dasarnya kita buat sesuatu tu dengan hati, tp at least msti ada something yg ko nk in return.
Well, benda yg aku nak tu tak tercapai bila aku ngan DT. Benda tu jadi slack bila aku da set awal2 masa join in the band, then at some point aku mcm kene let go hasrat tu or kene wait lg lama. Macam dah tersasar dari rancangan..in the end, rancangan tu sebenarnya x jd. No need to point out who's fault here. There's nothing to argue about.

Dan macam mana plak dengan Prognosis: Death! ?
PD ni lain sikit. Band yg aku buat atas dasar nak puaskan hati pada asalnya. Band projek.
So xde masalah. Sbb dari awal lg target dah set nak macam mana. Now da 4 years. We're still kickin' and doin good. Of course ade ups and downs but we're ok.

As for DT again, aku quit je. Bukan aku yg nk band tu RIP. Aku xtau kenapa Rizan RIP kan DT sbb masa aku discuss ngan dia, dia ckp dia still bleh contribute utk DT. So i really dunno what's going on after my official statement.

To those yg still support aku, thank you so much. Aku akan terus berkarya selagi mampu. Hopefully masih ada support lg drpd anda2 semua walau apa jenis muzik pon aku main lepas ni. haha.

p/s: I still diggin' beatdown tempo. Emmure, FTFD, Misery Signals, Volumes are still my favorite.

Feb 25, 2011

Giving Up, Start Over, Be New Again.

How far will you go with your passion? Doin' something by your heart is the only thing that keep us breathing. Keep us on the track. Keep us happy. When things doesnt go as plan, try to find other alternative way. As long as it can full-filled what you desire. As long as it keep you feel alive.

Heart is the key. When you cant put your heart in it, you cant make it. I always told that to myself. I still have it burning inside myself. The fire. The fire that drive my passion to the limits. My passion in making music, playing music. I didnt know when will i gave up on everything. Sure one day it will come. But not now. I still have a lot of things to do. A lot of things that i havent tried yet. I dont care bout money. Yes money is important. But more or less in what i put for my passion, i dont expect to gain money. It's all about satisfaction, and happy moments.

In your life, dont blame luck. As long as you have something you like, then its all good. Be happy. Live your life to the fullest guys.

Poyo je kan aku type dlm english. Hehe.



Mase post entri ni lagu ni yg kuar. Emosi sekejap. Emmure - Last Words To Rose

Fake Faces

Yeah. Dalam dunia ni ade bermacam2 jenis manusia. Bermacam2 jenis perangai.
Terkilan rasanya bila kita jumpa orang2 mcm tu dikalangan rakan2. Bermuka-muka. Pergi sana cakap lain, datang sni cakap lain. Pegi sinun lagi lain dicakapnya.
Pandai cakap, tp ape yg dibuat x serupa bikin. Tak bleh disentuh, tak bleh ditegur.
Cakap yg sana begitu, begini. Padahal diri dia pun sama.
Ape yg kau nak sebenarnya? Jangan buat ayat simpati. Jelik.

Ef Yu Si Kei.

We're Still Swingin: The Contest!


Orite guys. Ape kejadahnye aku post gambo aku kt sni? Haha. Aku just nk inform if anyone interested getting free cd's dari band aku yakni Prognosis: Death! boleh la menyertai contest mudah yg telah dikelolai oleh Dissecting The Euphony. So just click the link below for more details ok! Goodluck guys!

We're Still Swingin': The Contest!

Feb 12, 2011

Huargh!

Lamo den x hapdet.
Xde idea la weh nk citer pasal ape. Wahaha.
Btw, hari ni akan beraksi dengan Prognosis: Death! di gudang Noisy, Ampang. Lama gile babi x main kt sni. Maybe gerak petang sbb nak main malam. Drummer keje plak hari ni.

So ni je la update aku. Hehe.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Jan 21, 2011

WAV


New project coming soon.

Quarter of a Centuries?


It's Friday and i'm officially 25 years old MAN! Happy brithday to myself. Hehe.
Alhamdulillah aku masih bernyawa. Thanks to all my friends and family yg wish.
Another year older and still breathing..yeah i'm grateful.

So looking back to my past, 25 years is quite a long time dude. What have i achieve in those years? What did i learn? What did i gain? Well i can say that i really live my life. I did almost everything that i love. I choose my own path. Thanks to everyone around me that willing to understand myself.

And what i've until today, is nothing without u guys who have been through thick and thin to make me feel better for myself. THANK YOU SO MUCH!

So ape yg aku buat hari ni? Xde ape pon. Just take a day off from work. Lepak umah. Xde party2 ape semua xde. Haha.

"Bapak bosan birthday lu xde celebration.."

It's okay dude. actually dalam kehidupan aku pon bleh bilang sebelah tangan je pon birthday2 celebration ni.
Parent aku pon x menggalakkan sambutan birthday. Birthday aku yg diorg sambut hanyalah masa aku umur  setahun. Lepas tu xde dah diorg sambut. I'm totally cool with dat. That's why la kot mana2 celebration (Merdeka, New Year etc) aku malas nk participate. haha. Lagipon mmg x suka semak2 ramai org. Gig je satu2 tempat yg aku suka ramai org. haha.

Sempena hari kejadian aku hari ni, semoga kehidupan aku lebih baik di masa akan datang, semoga aku menjadi lebih kuat mental dan fizikal dan semoga diri ini menjadi lebih baik dari yg sebelum2nya. Amin!

*p/s: 1 Jamadil Akhir 1406 adalah tarikh lahir aku dlm kalendar Hijrah.