About

Pages

Dec 26, 2009

Inspiration in Music

In this post actually aku nk share sket la psl beberapa pemuzik/pengkarya yg aku admire. Please dont be offended 'bout the content..orang2 yg aku admire ni hanya mempengaruhi aku dari segi karya atau hasil seni mereka je. So aku harap pada yg membaca, TOLONG BERFIKIRAN TERBUKA. And ofcoz ni dari point of view aku yg semestinya BUKAN PROFESSIONAL. Paham2 sendiri k.

Dallas Taliaferro Taylor
Former vocalist of (old) Underoath. Mase dia ni dlm Underoath, aku x notis sgt. tp writing dia byk la psl ketuhanan..di mana semua tu diserapkan dlm lagu2 Underoath ketika itu. Penulisan dia pon nampak dlm skop yg suram, kecewa, penuh penyesalan dan pengampunan dosa. Lepas dia blah dari Underoath, dia start over balik with Maylene and the Sons of Disaster (MATSOD). Mase ni la aku rase ape yg dia ingin sampaikan thru dia punye muzik mcm "alive" gile babi. Still menerapkan unsur2 ketuhanan dlm penulisan lirik dia tp lebih kepada brightside dan penuh harapan. Seolah olah mengajar kite yg ape2 masalah pon boleh di atasi dengan kecekalan. cewah! lebih kurang camtu la aku rase. tp mmg aku respek lah. Dari segi vokal, memang berbeza mase dia dgn Underoath. x percaya? cuba dgr sendri.

Sam Carter
Sam Carter of architects. Dia actually voc baru Architects menggantikan Matt Johnson. X silap aku lepas Architects release debut album "Nightmares". Matt Johnson tarik diri. X banyak yg bleh aku ckp psl Sam ni tp aku suke dia atas stage. Energetic full blast! Suara dia pn best bg aku. Nampak perbezaan album Architects antara Nightmares ngan Ruin. Suara yg scream mcm x scream. Scream tp still bleh tangkap lg pe dia sebut. Aku tgh pk and nak blaja cmne nk buat suara cm dia. haha.





Danny Stillman
Ni plak voc Drop Dead Gorgeous. Dia ni bg aku unik dgn writing dia gak. Lirik2 yg dia buat puitis dan agak mendalam. kadang2 aku xtau dia nk ckp pasal ape. aku pon x paham. haha. Dia ade buat side project band name Scarlett O'Hara. Dari segi performance, maybe biase je..tp kreativiti dia dlm berkarya mmg menarik perhatian aku.






Schuylar Croom
Frontman He Is Legend. Style dia atas stage wild tp bersahaja. Perasan atau tak mostly vox yg aku admire ade jambang. FUCK AKU NK JAMBANG JUGAK! but too bad, i cant grow beard like them. haha. Anyway, pe yg aku suke psl dia ni, suara dia mmg sedap, rock. Kalo dia growl pon terbaik gak. Cume album2 latest He Is Legend kurang sket growl dia. tp x kesah la. sbb suara dia mmg sedap. time live je aku tgk dia ni mcm main2. Lagi slumber dia ni ske tukar2 lirik time menyanyi live. Gangster abis. haha.




Ni la sedikit sebanyak manusia2 biasa yg aku jdkan guideline utk stage performance aku. maybe ramai lg yg bagus2 kat luar sane tu. tp aku bgtau 4 orang je la kt sini. dunia seni ni mmg luas. nak cerita pon mmg x cukup la kt blog aku ni kn. So sape2 yg gemar tgk aku mengarut kt sini bleh trus follow la blog aku ni. maybe banyak lg post2 berkaitan life aku ngan muzik akan menyusul. Roger and Out!


Dec 14, 2009

Bands/Albums Review.

Orite..this time aku nk wat review sket psl band/album favorite aku.
Ingin aku nyatakan kt sini yg AKU BUKAN PRO. sume review ni juz in my point of view je.
so suke ati aku la nk type mcm mane kn. hehe. here we go..!

Weezer - Pinkerton
yeahhh....weezer. lagu2 dia semua simple2. tp catchy.
merupakan salah satu band yg mempengaruhi aku ketika zaman persekolahan.
siap beli spek geek tu konon2 nk jd rivers cuomo. haha. xleh blah!
juz skrg ni aku x dgr sgt weezer. aku layan weezer sampai green album je.
xtau la nape tp aku rse yg skrg2 punye x cukup power pop lah.
band ni mmg senang nk dgr. band m'sia yg lebih kurang diorg ni aku bleh ckp Couple la. nice tune, catchy dan seronok di dgr sambil jamah biskut kering.


Butterfingers - 1.2 milligrams
Haa..ni band m'sia. best giler babi. album diorg ni paling aku suke.
sound raw gile. grunge kotor abis. penyampaian penuh emosi dan selamba.
fav track aku, Sober, Me, Chrome, Royal Jelly..yg len2 pon suke gak.
da mmg suke satu album ni. Band yg amat berjaya pada pendapat aku.
Hope byk band2 m'sia yg bleh wat muzik mcm diorg. Grunge Not Dead!



Between The Buried And Me
kenape aku x letak nama album..?
sebab aku suka semua album dia!!! BTBAM, band metolcore yg pada mata aku mmg betul2 pure musician. semua element ada dlm lagu2 dia.
ko nak hardcore, ko nak metal, ko nk jazz, blues, country semua ada. sial.
aku suka GILA BABI band ni. walaupon lagu2 diorg pjg2 terutama album yg latest2, aku tetap puas ati. they're all fuckin' genius. lgu2 yg aku suka cm mordecai, the primer, alaska, colorblind, disease injury madness mmg menunjukkan ke"kreatif"an mereka. bravo!


The Get Up Kids
Sape cakap dia emo, kalo x layan band ni..mmg x cukup emo. haha.
band indiependant emo-post punk ni mmg da lme gile dalam scene. band yg berasal dari kansas..susunan lagu2 yg catchy..lirik2 puitis yg menarik. Semua album diorg aku suke dgr. paling best bg aku Four Minute Miles dgn Something To Write Home About. Extra info; diorg ni ade kaitan dgn Death Cab For Cutie dan Reggie And the Full Effects. Nak tau lebih lanjut g carik sendrik kt internet.


Emmure
Fuck yeah..nk breakdown..? ni breakdown sampai kubur punya band.
EMMURE NOW! haha. band ni kalo ikut kan ramai x suke. aku x tau apsl.
tp bg aku, diorg punye music unik. walaupon ramai ckp band ni byk main free cord, tp aku peduli ape..korang bleh wat lgu pakai free cord cm diorg..? hahaha. breakdown mantap..suara mantap. mmg lain dari yg lain. bile aku dgr lgu2 emmure, aku rase mcm nk bertumbuk. perasaan marah yg ingin disampaikan mmg masuk dlm sanubari aku. pergghh!! Semua album dia terbaik. try la dgr ok!

Architects
Band ni da melalui evolusi dlm music diorg. kalo dgr album diorg yg awal2 dlu contoh mcm Nightmares, byk part2 technical, grinding dan vox yg x byk variasi. Setelah itu..lahirnye Ruins..menampakkan konsep mereka lebih jelas.
Suara lebih lantang, dan ade part2 melodic walaupun masih mengekalkan bahagian2 technical. Konsep ini diteruskan dlm Hollow Crown. Bg aku, Architects sebuah band yg bagus dan terbaik. Cuma malangnya mereka asyik dibandingkan atau dikatakan rip-off Bring Me The Horizon setelah rilisnya Suicide Season. Padahal Ruins dah rilis dulu sblum Suicide Season. Oleh itu, peminat fanatik BMTH, jgn nak memandai2 ckp Architects rip off BMTH korang tu. PUIH!!

Lydia
Asyik..layan..nyaman. tu yg bleh aku ckp. Band yg berentak ambient/emo ni mmg menusuk jiwa aku..vocal wanita dan jejaka yg ala2 sedih, akur, pasrah sungguh emosional skali. Kadang2 kalo aku layan kepala dgr lagu2 band ni, mmg mcm nk bawak aku terbang je. Sesuai utk jiwa yg tenang..pada yg suka lagu2 lembut..awang awangan, bleh cuba la band yg aku minat ni. Terbaik. Muahh!

Drop Dead, Gorgeous
Ramai yg ckp band ni mcm emo faggot. Maybe pada awal2 kemunculan diorg. tp pada aku, music diorg ni bagus. technical abis. banyak bermain dengan tempo and timing. Mungkin ada yg tak suka dgn vokal nya yg macam mengada2, tp aku bleh terima lg la..haha. yang aku nampak, setiap lagu mereka di arrange dgn baik skali. Cuba dgr album Worst Than A Fairy Tale..aku kagum dgn arrangement lagu2 mereka. lain dari yg lain. maybe susah nak layan kt gig..tp dari sudut pemuzik, mmg superb. 1 of my most favorite band. awesome!

Bring Me The Horizon
Yaaa..band yg diminati ramai bdk2 scene trendy. haha. tipu la kalo aku ckp aku x minat kn..haha. Band ni jelas skali menukar konsep dlm rilisan terbaru diorg. Count Your Blessing dan Suicide Season adalah dua album yg berbeza. Xbyk yg bleh aku ckp kt sini coz aku rase impak oliver sykes je da cukup besar kalo nak dibandingkan dengan review bodo aku ni. haha. Still another awesome band to listen. hehe.


August Burns Red
Ogos terbakar merah. Fuck mantap band ni. paluan paddle drums, gitar attack, breakdown semua mantap. X seperti kebanyakkan band metalcore yg lain, August Burns Red yg terpaut di hatiku. Lagu2 x membosankan. Terbaik, terbaik dan terbaik. Membuatkan aku sentiasa nak headbang sampai tercabut tulang sepultura.



Maylene And The Sons Of Disaster
Serius aku x jumpe lagi band yg sound sebijik macam MATSOD. Walaupon aku da dgr He Is Legend sblum MATSOD, aku x terpikir yg aku mereka hampir sama. band yg membawa genre Southern Rock. maybe bukan pioneer Southern Rock seperti Lynard Skynard atau Southern Rock/Metal seperti Pantera, MATSOD mampu memberikan kelainan dalam genre ini. Band ni diperkenalkan pada aku oleh Rizan mase aku tercari apekah yg di buat oleh vox lama Underoath iaitu Dallas Taylor setelah meninggalkan Underoath. Pertama kali mendengar Dry The River aku trus terpaut..setakat ni, MATSOD sudah meriliskan 3 album. dan semua nya aku suka! Band yg aku minat sepanjang zaman.

He Is Legend
Macam review aku kt atas ni, mase dgr He Is Legend, aku x terpikir nak buat band(prognosis death) rock yg ber"influence"kan band2 ni. Ape yg bleh aku ckp psl band ni, vox nye mempunyai suara yg lunak. tp mase live, suke nyanyi main2. haha. aku xtau apsl. aku suka band ni sbb, sound gitar yg kotor, tp kemas. Byk riff2 dlm lgu2 mereka ber"influence"kn Pantera. Tak silap aku band ni ade 5 rilisan termasuk demo/ep mereka. Suka rock? Pantera? Mesti bleh layan band ni.

Dashboard Confessional
Emosional lagikkkkk! Bile da byk sgt layan lagu2 keras, lagu2 cmni la memberi ketenangan pada jiwa yg semak. haha. Lirik2 puitis, emosional. terbaik utk yg bercinta, putus cinta dan mencari cahaya harapan disebalik awan mendung. It juz fucking beautifull. cewah!




Brand New
Satu lagi band emo/punk favourite aku. ape yg unik ialah, band ni x femes mane pon, tp aku suke arrangement lgu2 dan lirik2 dia. penuh emosi. bile nak ckp pasal emosi, bkn hanya perlu fokus pada isi lirik je, penyampaian pon kene gak. Live diorg terbaik. paling favourite bile diorg buat vokal selang seli mcm Taking Back Sunday..pon aku minat jugak band tu. tp x buat review pasal TBS coz TBS lagi femes dr Brand New ni. So aku rase x perlu. Anyway, Brand New mmg berbaloi utk peminat emo/punk.

Saosin
Dari zaman Anthony Green sampai la vokalis baru ni aku xtau pa nama dia aku mmg salute band ni. Semua sedap lagu dia. Aku mengklasifikasikan music diorang ni as emo psychedalic (betol ke aku eja?). Sbb pe? sbb melodic melampau. haha. SUKA HATI AKU LA! Suara terbaik, arrangment terbaik. Layan abis band ni, nuff said!



Actually banyak lagi band yg aku nak review memandangkan banyak gile favourite band aku. aku banyak sangat dgr band la kot. Lately ni aku banyak dgr band2 core yg ade menyelitkan irama trance/electro macam Attack Attack!, I Explode Like, Helia, House Vs Hurricane dan banyak lagi. Agak menarik jugak la..maybe akan dtg aku akan buat review lagi. Bagi post yg kali ni maybe setakat ni je la kot. X larat la plak aku. haha. Orite!





Dec 13, 2009

Mostly everything is changing, Mostly everything has it limits.

All of this years..i've been trying to do my best. but it's never enough.
Why....? I never knew the answer..but i keep on doing what i thought was write.
I've been a lot of hard time..and it's so damn tired while dealing with it. fuckin' tired.
But the thing is..all this hard-struggle-pain-in-the-ass do have teach me something.
Something that gonna make u stronger than before.
Thanx to all my friends and girlfriend(s) that always stand beside me.
Thanx to my mom and dad..that really2 understanding and doesnt have much to complaint 'bout me. Thanx to Allah s.w.t that still let me breath..in the back of my mind..i always ask myself.."how long..how many years do i have left..? do i managed to get back to the right path..? or i'll never gonna make it?"
I hope these thoughts..never gonna leave me. So that, i'll always be alert...always step on the ground..and always have a chance to find the way back.

I really appreciate my life..no matter how hard it is, there's always something..that u can learn.
u cant blame anyone if u had a miserable life..it's God who want to teach u to become stronger..and it's up to u how u're gonna deal with it. There's always a reason why, even it is fate, doesnt mean u have to surrender just like that. So to all my friends out there, no matter how shitty u felt bout your life, just believe in Allah, believe in yourself. Be strong.

p/s: sorry if broken english. haha.

Aku Dan Muzik (Part 6)

Hari ni aku cuti. so aku sambung.

Setelah aku dan tom menetapkan perancangan utk rip Prognosis Death,
semua pon berkumpul kecuali adee (sbb dia keje). Pong Pang Pong Pang bunyi meeting tersebut, maka rip prognosis death pd suatu malam yg sunyi ( x ingt bape haribulan). tp, aku ckp kt ayie yg aku nk pegang nama prognosis death tu. ayie x kisah, tp dia kelihatan bengang la gak sbb aku decide nak rip. xpe lah..lain2 punye hal aku mls nk cerita kt sni. end of story. hehe.

setelah beberapa bulan...maybe dlm 3 bln kot. bulan july, 2007...prognosis death telah dibangkitkan kembali..AHAHAHAHA!!!
the line-up goes, Aku - vox, tom - guitar, adee - drums, fizi - guitar dan azer - bass.
kenape aku menyanyi? sbb aku mls nk main gitar da. hehe. Prognosis: Death! adalah kesinambungan minat aku terhadap muzik selepas Magic January. Walaupan ditubuhkan atas dasar band projek, aku ucapkan thanx pada semua yg terlibat dan menyaksikan kewujudan Prognosis: Death!

X banyak yg bleh aku citer dlm part 6 ni sbb ini part yg terakhir (mungkin). sbb perjalanan aku masih jauh..detail tentang prognosis death akan aku cerita kn dlm post berikutnya..dan apa yg terjadi SELEPAS kewujudan prognosis death ni. hehe.




couple of my fav progART by me. hehe.

Dec 7, 2009

Aku Dan Muzik (Part 5)

Masuk tahun 2007..

Dalam bulan March, aku selalu ikut shah dan band nye She's Exotic, jamm session di area shamelin. so, dekat sini lah titik permulaan buku baru aku. aku selalu la melepak dengan bdk2 di ABC maideen shamelin ni. Aku kenal jugak vox She's Exotic iaitu bob sebab bob pernah menjadi vox neftaleana ketika Magic January wujud dulu. Bob da keluar neftaleana dan neftaleana mengambil mat sbg vox mereka ketika itu.
Mase lepak2 tu aku kenal lg sorang yg penah aku kenal dlu. ayie. aku kenal ayie ni since aku kenal shark lg. tp x rapat sgt. so senang la aku bergaul dengan diorg ni.
then ade tom, eshut, niq, eja, lee, kuyeh, takeng, cdoth, azer dan ramai lg lah.
then baru aku tau bdk2 ni pon main band..dan ketika itu band yg kuat kt situ ialah inheller a.k.a Asthalin. diorang dlm proses nak meriliskan demo time tu.
Since lepak ngan diorg, memang aku berminat balik la nk wat band baru..tp xtau sape nk jadi line up. Dalam pada tu, nine (drummer Magic January) selalu gak la mesej aku menyatakan kekesalan atas pembubaran band. tp aku pn xleh watpe..mmg x bleh nk teruskan.
Setelah lepak aku lame dgn geng2 Asthalin ni, ayie pon menyatakan hasratnya nak ajak aku join band dia. dia baru nak mula dan salah seorang line up nye adalah tom asthalin.
Bermula dengan nama Trinity Blood dgn line up awal, aku - guitar, tom - bass, ayie - guitar, niq - vox dan muqni - drums. dari hari ke hari, akiu nampak ayie ni mcm nk main style hardcore mcm restraint tu..aku lak x into sgt muzik cmtu..aku bincang ngan tom. nampak nye tom pon menyebelahi aku. walaupun ayie nak main mcm restraint, ktorang sume slalu jamming lagu2 post h/c je..mcm underoath, the bled..so xde la h/c sgt. Setelah beberapa kali jamming, kitorang dapat siap kan 2 lagu utk perform di tunestone klang pada masa itu. Satu2 nye gig yg kitorang main dgn line-up ni. Drummer telah di gantikan dengan rakan kolej aku iaitu adee sbb muqni xdpt nak bawak lagu2 yg kitorang main. Pengunduran muqni adalah secara baik. dan thanx to muqni coz amat memahami. Sampai satu tahap aku tukar name band jadi prognosis: death! sebab aku rase Trinity Blood tu mcm hardcore sgt. aku plak tibe2 mcm excited gile nak perform balik setelah lame x main gig. aku almost lupa yg band tu bkn band aku sbnrnye..band ayie. so, aku ingatkan diri aku balik, get back to my sense and aku ckp kt ayie, aku nk quit. aku x nk main band dia. sbb takut aku overtake peranan dia sbg founder band tu.
perbualananye lebih kurang mcm ni; (via SMS)

Aku : ayie, aku rase aku xnk main la band ni. aku rase aku cm lebih2 lak. tukar name, set lagu ape nak main. padahal ni band ko.
Ayie : eh, xpe la...aku x kesah. ko jangan la ngade2. main je.
Aku : Ish..aku rase x sedap la..aku tau ko nak men h/c kental tu. tp aku x into sgt. so aku xleh feel. sorry dowh.
Ayie : xpe. aku x kesah la. da la..xde hal.

Maybe x same la kan. tp mmg cmni la lebih kurang perbualan aku ngan ayie time tu.
tp..sbnrnye..belakang2 dia ckp lain..dia menganjing aku ni ketua kumpulan. damn.
satu malam tu, tom bgtau aku yg ayie memang x bape nk puas ati ngan aku psl aku act mcm ketua kumpulan. masalah nye aku da cuba utk tarik diri supaya aku x keterlaluan betol x..?
Setelah aku berbincang dengan tom..tom memihak kpd aku dan dia sbrnye mmg x setuju dengan ayie. ktorg pon decide utk RIP prognosis: DEATH!!!

(to be continue)



Dec 2, 2009

Aku Dan Muzik (Part 4)

Haha..sambung lagikkk!!

Serious aku bgtau korang sume, aku dari dulu sampai sekarang, memang POSER.
so xyh bgtau aku la k. aku memang sedar. aku memang suke dgr mcm2 jenis genre.
tu memang aku x tipu. so macam mane aku nak ckp yg aku ni bdk punk ke, bdk emo ke, bdk hardcore ke..aku x pedulik. aku suke semua. so kalo sesape yg paham, boleh consider as aku ni budak universal lah..kepada yg x faham, bleh ckp aku poser. aku x kesah.
kalo korang memang power pasal knowledge muzik ni, bagus la kan. jangan la bodoh sombong. macam tau semua. padahal zero. jadi lalang, ikut trend. memang aku tendang je kang.

2004. aku da masuk kolej. band aku pon da agak byk main gig around KL, Perak dan byk gak wat kawan.
biase nye belah2 utara. yg masih ingat psl kitorang bdk2 Tears Are Blood (a.k.a I Quit Antartika) byk main gig ngan diorg. diorg pon semua sempoi2. aku masih lagi ade kontek ngan bdk2 diorg. tp diorg pegi jauh la. sbb diorg memang power! salute!
band aku ade rec live 3 lgu konsep baru dgn suara mat. kualiti mmg buruk abis. nk dengar nk kutuk bleh la log on to i-bands.net. search la magic january. mesti jumpa.
gig paling jauh kitorang johor bharu. mase tu band yg aku ingt ade perform, neftaleana, Amarah ngan 40miles apart. lain2 aku x ingat nama.

disebabkan line up sume da sambung study, komitmen pon makin kurang. susah nk jamming semua. last gig kitorang main di tunestone klang. barai gila. lepas tu, tahun 2006 Magic January pn R.I.P. masing2 bwk haluan sendiri. tp kitorang x bergaduh la. just jarang jumpe coz masing2 bz. tp minat kitorang pada muzik x penah berkubur. aku teruskan kehidupan aku di kolej and join plak bdk2 yg sekepala ngan aku kt situ. mase tu la aku jumpe shah and daryl. masing2 ade band jugak sblm ni.
ktorang dgn beberape member sekepala lg slalu la hang out and jamming lalu wujud la "band kolej"..haha. main gig2/konsert yg di anjurkan dikalangan student mase tu.
name pon main bedal je la semua. mase ni influence post-hardcore and screamo mmg kuat la dlm pale otak aku. da byk dgr yg keras2. makin hari makin berat.
makin berat makin bapak aku x suka! haha. tp aku still x lupa band2 yg jd influence aku dlu. aku masih dgr emo/punk rock sampai skrg.

dunia ni sentiasa berputar, begitu jugak dengan muzik. sentiasa berevolusi.
pemuzik @ peminat muzik x semestinya kene statik pada satu genre. kene sentiasa kreatif dan universal..baru la dapat menghasilkan sesuatu yg baru. tp sudah semestinye bkn mendengar dengan otak yang kosong, at least kena la tahu ape yg kite layan. dengar dan kaji..supaya tak jadi poser. aku main muzik kerana minatkan seni muzik ni. aku tak memperjuangkan ideology yang khusus. aku melihat muzik dari sudut seni yang indah dan menarik, bukan dari segi politikal atau fahaman. itu pendapat aku saje. aku tau di luar sana ade yg memandang sebaliknya dan aku hormat pendirian mereka2 itu. terpulang pada diri masing2 utk menilai.



budak2 emo. haha. 2006 RIP






Aku Dan Muzik (Part 3)

(sambungan episod lepas..cewah)

Masuk tahun 2003. aku SPM. dalam tempoh aku form 4 sampai form 5 mmg mcm2 jadi la kt aku. name band aku pon bertukar, dari muchflowers ke woodchuck..name2 ni semua peche yg bg. dia yg bg name, dia jugak la yg tukar name. aku slalu panggil dia "bdk xde istiqomah" haha. sorry peche! mase 2003 tu, kitorang wat live record dkt studio jamming je. rec 6 lgu. mse tu line up nye, aku vox/guitar, peche vox/guitar, firuz bass dan nine drums. mase tu lgu mmg sound punk rock kuat la. tp ade selit emo mcm get up kids sikit. mmg susah nk jual time tu..bkn ade myspace nk promote lgu. bg cd kt member2 je la. kalo dgr blk mmg lawak la. buruk gile!

then, lepas abis SPM 2003 dlm bulan 11 camtu, kitorang dpt main kt KL. mase tu paul place lame (damansara). ni semua atas jasa baik Shark (skrg manager Cassandra). kenal Shark sbb firuz(bassist) satu MRSM dgn dia. so mmg baik la. sblom kitorang main gig tu, kitorang sempat rec live demo, 7 lagu bawah name Magic January Fire Six dan bertajuk The Theory And Prophecy of Confession. tp flyers atas name the vendore mase tu. macam biase lah, peche berjaya tukar nama band lg. haha. demo ni plak konsep da mcm all american rejects. tp masih ade unsur pop punk and emo yg agak kuat. mase ni influence AAR, keepsake, the get up kids, reggie and the full efects, weezer dan the cure. Gig tu mmg best..walaupon kitorang main last skali. haha. band2 yg aku ingat mase tu, Battlegrounds, The Eighty Four, Cassandra, Love Me butch, One Buck Short, Flossy..lain2 x bape ingat. mesti ade yg bace blog aku ni x percaya. terpulang la.
kalo ade flyers tu aku bleh tunjuk la..cewah..haha! name gig tu Clif In Clounds x silap aku.

Lame lpas tu..kitorang da byk explore cabang2 emo dgn punk, terpengaruh la plak dengan post-hardcore. mule aku dgr the used. lepas tu finch..then funeral for a friend, MCR, FATA, A7x..mcm2 la..mase tu matt yg dulunye pernah main bass sekejap utk kitorang, dipanggil jd vox utama. aku jd back up vox je. jamming pon byk lgu finch, taking back sunday, the used, thrice and brand new. name band plak di pendekkan jd Magic january je. pjg sgt sblum ni. kitorang selalu jamm dgn bdk2 Lunarsmith time ni..(Lunarsmith ni band Pijie and Dinie Bittersweet sblum diorg femes). then kitorang berterima kasih gak dekat JimRawk(bugstar) yg support kitorang time ni. mmg best la zaman2 ni walaupon band kitorang selalu main barai haha.

(to be continued)


Nov 27, 2009

Aku Dan Muzik (Part 2)

Well, well, well..
Shabbas inspector sahabb!!

haha.

nak d pendek kan cite, lepas aku msuk skolah menengah, yakni sekolah menengah Anderson Ipoh (UPSR aku 5A, so aku masuk hostel), aku jumpe la sahabat2 yg sekepala ngan aku.
ade interest yg sama; muzik. dan kitorang pon slalu la busking bersama mse kt hostel tu. 1st show aku mse aku form 3. aku men gitar ngan 2 org lg member aku perform utk jamuan akhir tahun hostel aku. mase tu aku bwk lagu OAG - Horrible Adoreable ngan lgu Greenday - Time Of Your Life.

lpas ktorg pn slalu la jamming sesame dan kitorang sepakat nk buat seketul band.
mse tu influence2 ktorg bersepah. dari nirvana, butterfingers sampai la ke weezer, the cure serta nofx dan blink 182. memang poser abis la.
then berinfluence kan band2 camtu, kitorang blend dan cube wat lagu berdasarkan band2 yg kitorang dgr.

Mase kitorang form 4, kitorang berjaya buat band dan dpt main gig kt ipoh. mase tu dekat dewan YMCA, School Tone name gig tu. sbb yg buat nye pon senior kitorang, Sham namenye. byk la band2 baru main time tu. band aku time tu bwk konsep powerpop/punk. sbb time tu mcm giler weezer. mse tu line up, aku vox/2nd guitar, peche - vox/1st guitar, mat - bass, nine - drums. sepatutnye bassist kitorg firuz. tp time tu dia x dpt main sbb dia da masuk MRSM taiping. x payah tnye la..kitorang main BARAI!!!

Zaman2 ni jugak aku ngan peche sebuk wat newsletter. Moron Sister name newsletter tu.
mase ni da lebih2 punk rock da. compilation punk-o-rama ngan fatwreck chords mmg hari2 aku dgr. tom delonge jd idola la time tu. lpas wat newsletter dlm 3-4 rilis, ingat nk rilis zine..tp x kesampaian..sbb semua artikel2 yg kitorang kumpul da kene bakar oleh bapak peche. BLACK METAL katenye. lawak la pakcik. haha. so kitorang stop la. xleh nk watpe.

(to be continued)

Nov 17, 2009

Aku Dan Muzik (Part 1)

Yaw, this time, aku nk cite sket pasal aku..dan muzik.
sbb..dlm life aku sekian lama ini..muzik adalah suatu aset atau medium penting bg aku.
dan juga merupakan sebab yg kukuh kenapa aku adalah aku. cewah. ayat cm sial. haha.
tp tu la kenyataan nye. aku suka sangat bermain muzik. walaupun aku bukan la datang dari family yg ade background muzik. hanya abang aku yg sulung je tahu main gitar (dan hisap rokok). yang lain2 x hisap rokok dan xde la minat muzik sgt. sampai aku, aku blaja main gitar tp x hisap rokok lah. haha. bapak aku tegur..bile aku terkantoi bermain gitar di bawah pokok ketika dia baru pulang dari solat asar di masjid. teguran nye berbunye begini;

Scene meja makan.
Abah: "Kite ni, kalo nak buat ape2, mintak ape2..tuhan (Allah) boleh bagi.
tak kisah la nk merompak ke, nk merasuah ke atau nak main gitar
ke..tp jgn sampai lalai"
Anep: "Anep suke suke je bah..xde ar sampai lalai.."


ye je aku x lalai. hahha. tgk la pe jadi kt aku skrg ni.
tp tu la..xtau aku nk ckp cmne. kalo dia tau aku terkinja kinja atas stage skrg ni..mampus! haha!
tp yg aku respek, still paham anak muda darah muda cm aku ni..and dia x mengongkong aku. but jauh d sudut ati aku, ingin sgt nk jd anak yg sepertia dia harapkan..
hopefully one day k abah. u kno i love u dad.

(to be continued..)

Nov 16, 2009

Please Be Your "fucking" Self.

zaman skrg zaman IT. ke mane2 pon org da ckp psl internet.
dr zaman ol skool MiRC..smpai la skrg ade myspace, facebook and twitter.
semuanya menghubungkan manusia d seluruh dunia. xpayah cite pon aku rase korang bleh sebut buruk baik nye bende2 ni semua. as for example, myspace..mmg bagus sbnrnye..
sape2 yg minat main muzik, ade band..kalo xde myspace, mmg susah la nk naek skrg ni.
sbb dr myspace la senang org nk dgr stuff sesuatu band umum nya.
tp, yg x best nye..byk plak bdk2 skolah yg gigi susu pon x abis tumbuh lg da sebok maen myspace. pastu suke2 je add semua org. friends sampai 300 ribu..mcm la ko kenal semua dlm tu. buat semak je. pastu plak kalo da kne spam, virus..x reti nk repair blk myspace diorg. benda2 ni berlaku gak kt laman web yg sejenis..so korg alert la benda2 ni.
kaji baik buruk nye. x slh nk main myspace, facebook..just pastikan korang x semak dgn benda2 yg x perlu.

lagi satu, fake identiti. ni mmg aku paling pantang lah.
mcm siallllllll! amek gambar org len. copy profile org len. mengaku dir sendiri.
orang macam ni nk sangat aku pegi depan2 dahi dia and say "FUCK YOU!".
buruk sgt ke ko sampai nk pakai muka org len...?
aku ckp bkn ape..aku da byk kali kene gak la.
satu cite, dlu..sorg minah ni..pasal bengang ngan ex bf dia, bleh plak dia pakai pic minah saleh mane ntah, mengaku tu mmg dia. abis semua member2 aku d tipu nya.
last2 kantoi. kalo cun xpe. ni gemok huduh menyusahkan org. sekali lempang, bangang setahun.
then pasal setengah2 bdk, yg admire someone sgt2.
ni bkn kes aku nk bangga dri ke ape k. plz notice that.
terjadi pada kawan aku tom..dan aku pon dijebakkan nye skali.
dia pakai gambar tom and mengaku tu memang dia. dah tu, add band hujan plak tu.
g komen2 ngan hujan. da la muke tom tu mmg sipi2 noh. tp member aku tom ni lagi hensem la..serius x tipu. bengang gile. then check kt dlm album gambar dia d myspace, ade jugak selit muka aku. pantekkkkk!
bodoh sial. sampai bila ko nk jd org lain..? aku tau, maybe masih ade d luar sane yg suka pakai gambar aku mengorat awek. macam pukimak bunyi nye.
kalo xde, bagus la. kalo ade, mmg sampai bile2 la korang x berjaya nk mengurat awek.
Fuck You again!
kadang2, kawan2 sendiri pon ade yg macam ni. kita yg main band, dia plak sebok mengaku perform sana sini. nak marah ni bukan sebab ape..pikir la sikit ape perasaan org yg dipergunakan. kot2 korang wat taik ke ape ke, kitorang gak yg kene.
nk admire ke ape x kesah la. tp jgn la sampai nk jd kitorang. kite semua same. manusia biasa..xde yg lebih, xde yg kurang. so just be yourself. berkawan la dgn ikhlas. bile hati kite ikhlas, semua org suka berkawan ngan kite. think about it.

Nov 15, 2009

Sunday Sundae.

Howdy partner!
yeah..ape aktiviti aku arini..? xde pape kot.
sok da keje. argh..i hate sunday.

emm..smlm da g dating ngan gf aku.
tgk movie. tp tgk cite jiwang la. time traveller's wife.
menarik citenye. mmg sesuai la utk yg couple2 ni.
x jiwang meleleh sgt. tp still ade part yg sedih.
aku suke tajuk cite ni. xtau apsl. tp rase style la. haha.

kalo ikut kt jiwa jantan aku nk tgk 2012 or Ninja: Assassin.
tp x adil la kn. bkn ko sorg je nk tgk. lgpon 2012 sold out.
tggu je la bdk2 umh aku tu ade DVD ke. xpn lepak stephen chow (kedai makan yg slalu aku lepak), mne tau kt situ da tayang yg pirate punye. haha.

support originial..??
spe nk beli ori dowh. mahal. yg wat cd ori tu blakang2 jual pirate gak.
org mesti bli pirate punye. skrg ni pirate punye kualiti pon bleh tahan.
nk lg sedap, download terus. mmg amek mase, tp best la..bleh copy and simpan kt byk tempat. x calar. haha. mcm2 la skrg..kesian gak yg mengeluarkan dana nak wat movie, nak wat album. abis kene pirate. what to do..org len pn nk hidup. org len pon nk senang. sape nk susah. produser filem nk kaya, wat la cite best2 bajet juta2..last2 org wat dvd pirate gak yg kaya. haha. org yg beli dvd mesti lah nk beli yg murah kan..byk lg benda lain yg kte bleh spent ngan duet tu kan. haha.
mampos la..tu point of view aku je. so up to u guys la nk pk cmne kn.
aku juz tgk yg download or pinjam je sape2 yg beli.

pjg gak aku mengarut. ingt nk tulis sket je. haha.
awek aku da bising suh mandi.
ok bye!



Bile la badan aku nak jadi cm dia..haha.