About

Pages

Apr 25, 2010

Giggers Vs Party People!

Kene ke tajuk nye? blasah je lah! haha.

Aku rse nye da lme x review psl muzik. ahha. xtau la. lately cm malas plak nk cite2 psl band2 ni. bkn pandai sgt pon sbnrnye. hehe. tp arini d sbbkn ade mse lapang, so rse cm nk kongsi la pendapat korang tentang band2 yg menerapkan element trance/techno/house dlm muzik jenis "core" ni. Aku pon honestly xde la kaji sgt band2 cmni..tp pada aku agak unik la. sbb diorg berjaya menggabungkan dua genre yg biasa nya mempunyai pengikut yg berbeza. Ade la beberapa band yg mendapat perhatian aku.

Attack Attack!, Asking Alexandria, Helia, I Explode Like, House vs Hurricane, I See Stars, Marylin Is Dead, Watchout! There's Ghost, We Came As Romans dan byk lagi lah yg aku x berkesempatan nk explore..so ape pendapat korang?

Pada aku la..diorg ni bijak gak sebenarnye. Secara x langsung diorg ni menggabungkan golongan yg ske ber"event/party" dan ber"gig" lepak sebumbung (lebih kurang cmni la maksud aku).


Band2 cmni gak setengah2 nye telah diklasifikasikan as "Crabcore". Ape jadahnye "Crabcore" nih? at 1st thought mmg aku pk ni mcm ketam je. haha. tp mmg ye pon! aksi mereka2 di atas pentas yg terkangkang mcm ketam dan bergerak seiringan. tu lah yg dipanggil crabcore. Dipercayai band Attack Attack! merupakan band yg pertama skali mngaplikasikan gerakan crab ni dlm persembahan mereka. for more info bleh check kt wikipedia;

http://en.wikipedia.org/wiki/User:Chubbles/Crabcore

ATTACK ATTACK!
 Band yg dikatakan pelopor terms "Crabcore". Lirik2 lagu nya byk berunsur christianity. tp diorg x claim diri diorg as christian band dan x samua bandmates diorg alim2. Setakat ni ade dua rilisan iaitu, If Guns Are Outlawed, Can We Used Swords? (EP) dan Someday Came Suddenly. Vox asal band ni, Austin da keluar dan digantikan dgn Nick. Austin kemudian nye buat band yg lebih kurang gak bunyinye ngan Attack Attack iaitu Of Mice And Men.

HELIA
Tak banyak info sgt psl band Helia ni. tp lagu2 diorg layan gak. Ade dua rilisan setakat ni, Delorean dan Shiver. Tak silap aku diorg ni band belah2 mexico. Aku try cr kt wikipedia pon x jumpe. ahah. so sape2 yg nk dig psl band ni bleh la berusaha cr info psl band ni. boleh search kt myspace kalo nk try test cube dgr stuff diorg.

HOUSE Vs HURRICANE
Selain menerapkan unsur trance dlm lagu mereka, mereka jugak byk di influence kn oleh band2 seperti Alexisonfire, Saves the Day, Thrice dan byk lg. Stuff diorg, Forfeiture release dlm tahun 2008 dan baru2 ni diorg da berjaya release studio album Perspectives march 2010 lalu x silap aku.

I EXPLODE LIKE
Band dr Aussie. Antara band2 awal aku jumpe lpas aku kenal Attack Attack! haha. Aku berkesempatan dgr demo diorg je. Skrg ni diorg still in progress nk siapkan studio album. Tak banyak info gak aku bleh korek, korang bleh try search kt myspace k. aku mls nk cr info psl diorg ni. ahha.

ASKING ALEXANDRIA
Sound berat! Breakdown x reti nk berhenti. Band yg agak bagus. byk yg compare diorg ngan BMTH (BMTH lg..boring) mungkin sbb diorg dr UK gak(?)..tp pada aku muzik diorg berbeza dgn BMTH, walaupon style nyanyian agak same..tp ade kelainannye. Ada 2 rilisan dr band ni, seketol demo dan seketul full lenght yg berjudul Stand Up and Scream. Cikidaut.

I SEE STARS
Jambu dowh vox dia. ahha. aku xtau la nk ckp pe band ni..tp ske gak aku layan kadang2. walaupon diorg ni bdk2, tp diorg mampu create muzik yg nice. Telah meriliskan EP berjudul Green Light Go! 2007, 3-D 2009 dan beberapa demo dan self produce meterial. Bleh try dgr di myspace k!

MARILYN IS DEAD
Band ni pon x byk aku tau. aku men search je band2 genre tranc"core" ni. then jumpe la band ni..try2 dgr layan la gak. Berjaya download satu rilisan jek, Appearance Disappear. So kalo berminat pandai2 la carik sndrik. haha. (malas kan aku?)

WATCHOUT! THERE'S GHOST
Haa..yg ni xde la "core" sgt..tp boleh la. ade certain lgu diorg yg ade scream. Actually this band sbnrnye dia tubuhkan oleh former vox A Skylit Drive, JD x silap aku nama dia. dia dan kawan dia (aku x ingt nama) ni berexperimentasi dgn sampler utk mnghasilkan music yg fun d dgr. eceh! tp x silap aku band ni da dibubarkan..aku x sure sbb ape. namun si JD ni masih lgu berkarya buat band lain. Cume nama W!TG ni je telah dibubarkan..line up masih sama. Boleh try dgr full lenght diorg yg berjudul Ghost Town.

WE CAME AS ROMANS
Band ni mmg menarik utk di layan. Full lenght diorg To Plant A Seed mmg berbaloi utk di dgr bg peminat genre2 sebegini. Ade satu mentaliti penggemar music ni kadang ble tgk band yg pakai synth je terus label christian band. As a whole band diorg bkn christian band..lyrics banyak ckp psl love..positive things la. not emo2 thing cm cut my wrist and slit my throat. haha. Search la kt myspace and have a listen k!

Maybe x semua band di atas mempraktikkan crabcore..ade gak band2 len yg x pakai synth dan x menerapkan element trance/techno/house ni beraksi ala "ketam" di setiap show. tu ikut korang la kalo nk dig lebih dlm psl ni kn. ahha. aku just nk kongsi ngan korang band2 baru yg aku dgr ni. Banyak lg band2 cmni kt luar sane. kalo rajin g cr sendri k! wakakka!

Band2 mcm ni sbnrnye ramai gak x suka..biasa2 nye abang2 yg layan metalcore, hardcore tepu msti menyampah..dan ada jugak yg mngatakan diorg ni mencemar muzik bergenre "core". Pada pendapat aku band2 ni x slh..diorg just mahu mencuba benda baru..dan dlm seni muzik, x ada limitasi pon. creativity to penting. Yg mencemarkan biasa nya attitude..dan kdg2 ade yg x sedar, sikap dengki gak bleh menimbulkan issue2 yg x sepatutnya timbul. Kalo ckp psl genre muzik, attitude dan ideology, kite2 ni sepatutnye kene fikir sedalam2 nya. xbleh main sembur je. masing2 ada hak..dan masing2 patut tau ape yg boleh ape yg x boleh. Nk ckp psl benda2 ni, nnt aku try sambung dlm entri yg akn dtg. hehe. aku pn xde mse sgt nk update blog ni. but still, ade mse mmg aku akan update. :)




5 comments:

kc nur qasedah said...

haha. dalam byk2 tuh,aku minta LIGHT THIS CITY walopun dengo cite da rip. hehe

kc nur qasedah said...

minta plaks. minat. haha sori kueh lompang

ANXP said...

minta..hahahahha! owh, nnt aku try dgr. thanx!

Ooh Yana said...

uh.saya suke ini- Asking Alexandria

ANXP said...

bandmates byk jambu2. mmg ramai gadis suke. ahha.